Стезање каиша: Француска планира да опорезује велике фирме и богаташе, а смањи јавну потрошњу

Буџет за решавање француског дуга укључује порез на добит највећих компанија

Нова француска влада саставиће планове за смањење јавне потрошње и повећање пореза за француска предузећа и најбогатија домаћинства у буџету који је осмишљен да одговори на забринутост због "колосалног" дуга чланице ЕУ.

Премијер Мишел Барније објавиће вечерас нацрт закона у који је "Политико" имао увид и преноси да нова администрација намерава да поново уложи 60,6 милијарди евра у државну касу, углавном кроз смањење потрошње. Повећање пореза за предузећа и најбогатија француска домаћинства такође ће бити главни делови пакета, наводи се у документу.

Од када га је француски председник именовао прошлог месеца, Барније је довођење француских финансија у ред издвојио као главни приоритет, обећавајући да ће наћи начин да реши буџетски дефицит земље и усклади се са ЕУ правилима потрошње до 2029.

Француска се суочава са такозваном процедуром прекомерног дефицита у Бриселу и има рок до 31. октобра да постави кредибилан план за смањење свог буџетског дефицита за наредне године.

Барнијеов план укључује повећање пореза за 19,4 милијарде евра и смањење потрошње за 41,3 милијарде евра. Укидање одређених пореских кредита или планирано смањење пореза биће класификовано као део смањења потрошње.

У настојању да се избегну социјални немири, значајан део фискалног терета ће пасти на предузећа, за које се очекује да ће само кроз порезе допринети плану смањења дефицита са око 13,6 милијарди евра. То укључује 8,5 милијарди евра путем "изузетног пореза на добит великих компанија".

Очекује се да ће додатних 2 милијарде евра доћи од повећања пореза за које је млађи министар буџета Лоран Сен-Мартен рекао да ће се тицати само "најбогатијих" – који чине свега 0,3 одсто француских домаћинстава.

Фискално оптерећење би требало да буде мање за оне који зарађују мање, иако би се план за одлагање повећања пензија заснованог на инфлацији од јануара до јула 2025. могао показати контроверзним.

Планови за повећање пореза или поништавање смањења пореза које је Емануел Макрон донео од својих избора 2017. изазвали су незадовољство међу његовим присталицама. Неки, укључујући бившег министра унутрашњих послова и политичког тешкаша Жералда Дарманина, чак су запретили да ће гласати против буџета.

Нова администрација је обећала да ће повећања пореза бити привремена и да су потребна због тешке буџетске ситуације Француске. Буџетски дефицит би могао да достигне 6 процената БДП-а 2024, знатно изнад претходне званичне прогнозе од 5,1 проценат.

У белешци француског министарства финансија која је коришћена за израду буџета, наглашава се да су "велике уштеде" неопходне "да би се обуздало погоршање јавних рачуна".

Барнијеова влада, коју подржава ограничена база центристичких и десничарских чланова парламента који немају већину у Народној скупштини, вероватно ће морати да се позове на контроверзни уставни механизам да би усвојила мере. Процедура омогућава влади да заобиђе гласање осим ако се у року од 48 сати не изгласа неповерење како би се усвојио закон. То значи да ће се Барније коцкати својим опстанком на власти и биће нарочито рањив пред захтевима странака.