Свет

Колико дуго ће трајати израелски рат у Либану?

Наређења за евакуацију и промене у реторици указују на дубљи продор у суседну земљу
Колико дуго ће трајати израелски рат у Либану?Getty © Anadolu / Contributor

Недоследна реторика политичког руководства Израела и обим наређења његове војске за евакуацију у Либану навели су званичнике у региону и у западним престоницама да посумњају да ће рат бити дужи и бруталнији од "ограничене" операције која је најављена.

Откако су војници из израелске 98. дивизије ушли у Либан у својој првој инвазији на земљу у протекле две деценије, размере израелског копненог напада на Хезболах брзо су порасле.

Три друге дивизије су се придружиле борбама, са хиљадама израелских војника који су ушли у Либан. Наредбе о евакуацији сада покривају више од 110 области у Либану, у распону од села на граници до приобалних области 60 километара северно, према подацима "Фајненшел тајмса".

Истовремено, израелски лидери дају све оштрија саопштења. Премијер Бенјамин Нетанјаху позвао је раније ове седмице Либанце да устану против Хезболаха, упозоравајући да је алтернатива "дуг рат који ће довести до уништења и патње какву видимо у Гази".

"Пре две недеље Израелци су говорили о ограниченом копненом упаду на неколико недеља, али изгледа да се те две недеље стално продужавају", рекао је један неименовани западни званичник. "Мало је оптимизма да ће Израел стати пре америчких избора", додао је он.

За сада, израелски војни званичници остају "стидљиви" у погледу тачне природе и размера копнене офанзиве, остављајући већину њених детаља обавијене маглом рата и директивама израелског војног цензора.

Они инсистирају да су операције циљане, а израелске снаге остају релативно близу "плаве линије" коју су разграничиле УН и која раздваја две земље које се "вијугају" у унутрашњост од обале Средоземног мора до брдовитог терена око Метуле где су израелске трупе започеле своју инвазију.

Многи Либанци брину да су САД дале зелено светло за појачану офанзиву Израела против Хезболаха. Портпарол Стејт департмента Метју Милер је ове недеље рекао да Вашингтон подржава "израелске напоре да деградира способност Хезболаха".

"Али на крају желимо да видимо дипломатско решење овог сукоба", додао је он.

Имајући у виду израелску историју покретања операција које су се касније прошириле – укључујући његову инвазију на Либан 1982, која је прерасла у 18-годишњу окупацију југа земље – и ограничене губитке које су његове снаге претрпеле, западни званичници очекују да ће израелске трупе на крају грунути дубље у Либан.

image