Свет

Пентагон: Испоруке оружја Кијеву остају приоритет

Вашингтон још не види могућност за дипломатско решење, поручили су из америчког Министарства одбране
Пентагон: Испоруке оружја Кијеву остају приоритетGetty © Pierre Crom

Приоритет САД у сукобу у Украјини остаје снабдевање Кијева оружјем, пошто Вашингтон још не види могућност за дипломатско решење, поручили су за РИА Новости из америчког Министарства одбране.

"Сматрамо да свако дипломатско решење мора да буде уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета Украјине, и подржавамо право Кијева да одреди услове било каквог мировног решења. До тада, наш приоритет остаје да обезбедимо Украјини неопходну подршку за самоодбрану", поручио је представник Пентагона.

САД се и даље надају дипломатском решењу украјинског сукоба, али још не виде "услове за плодоносне преговоре" са Русијом, поручили су из Пентагона.

Председник Русије Владимир Путин је летос изнео иницијативу за мирно решавање сукоба у Украјини. Поручио је да ће Москва одмах прекинути ватру и објавити спремност за преговоре након што Украјина повуче трупе са територије нових региона Русије. Поред тога, Кијев мора да објави да се одриче намера да се придружи НАТО-у и да изврши демилитаризацију и денацфикацизацију, као и да прихвати неутралан, ванблоковски и ненуклеарни статус, а потребно је и укидање санкција Руској Федерацији.

Међутим, након напада Оружаних снага Украјине на Курску област, Путин је поручио да је немогуће преговарати са онима који "неселективно ударају на цивиле, цивилну инфраструктуру, или покушавају да створе претње нуклеарним енергетским објектима".

Његов помоћник Јуриј Ушаков је објаснио да мировни предлози Москве нису отказани, али да у "фази украјинске авантуре" Русија неће разговарати са Украјином.

image