Свет

Камала Харис и Доналд Трамп се утркују да придобију латиноамеричке гласове

Некада поуздан демократски део бирачког тела прешао је на страну републиканаца
Камала Харис и Доналд Трамп се утркују да придобију латиноамеричке гласове© Tanjug/AP Photo/Ross D. Franklin

Председнички кандидати Камала Харис и Доналд Трамп утркују се да добију подршку Латиноамериканаца у колебљивим државама - гласача који имају потенцијал да утичу на исход једних од најнеизвеснијих избора у САД.

Оба кандидата ће наредних дана отпутовати у Неваду и Аризону, колебљиве државе у којима Латиноамериканци чине више од петине бирачког тела, и одвојено ће учествовати у телевизијским догађајима на Унивисиону, највећем америчком каналу на шпанском језику.

"Латино гласачи се појављују као најбрже растући сегмент радничке класе", рекао је за "Фајненшел тајмс" Мајк Мадрид, републикански политички консултант. Као део бирачког тела, они су већи од маргине победе у било којој колебљивој држави, додао је он.

С обзиром на то да је трка готово изједначена у свих седам колебљивих држава, кампање сада настоје да извуку што више гласова некада поуздано демократске групе која је сада све више на страни републиканаца.

"Неколико поена у анкетама не делује много, али у стварном свету су то тектонске промене", рекао је Мадрид.

Кампања Харисове ове недеље је покренула иницијативу "Hombres for Harris" са циљем "удварања" латино мушкарцима – групи коју све више привлачи Трампова моћна реторика и економски план.

Институт Пју процењује да ће око 36,2 милиона Латиноамериканаца имати право гласа ове године, или око 15 одсто бирачког тела, двоструко више него 2000. години. Латиноси су 2020. претекли америчку црначку популацију и постали други највећи етнички гласачки блок у земљи.

Демократе сада покушавају да зауставе пад подршке међу Латиноамериканцима који је видљив током протекле деценије. Окретање ка републиканцима последица су, кажу анкетари, недостатка вере у демократско руководство, економска ситуација и разочарање ставовима демократа о социјалним питањима.

Трамп ће се овог викенда представити Латиноамеричким бирачима гласачима у Невади на округлом столу за власнике малих предузећа и синдикалне раднике у Хендерсону. У недељу ће одржати митинг у Прескот Велију, граду северно од Феникса.

Републиканци кажу да је Трампов успех међу овим бирачима загарантован.

"Прилично је јасно да је председник Трамп задржао додатну подршку коју је добио од латиноамеричких бирача", рекао је Карлос Курбело, бивши републикански конгресмен са Флориде. "Демократе ће морати да траже друге гласаче да надокнаде разлику."

image