Британија: Украјина не сме да користи ракете дугог домета за нападе на Русију

Британска влада није променила своју позицију по питању употребе тих далекометних пројектила, саопштено је из Даунинг стрита

Велика Британија није дала Украјини дозволу да користи њене ракете дугог домета за нападе на руску територију, саопштено је данас из кабинета британског премијера Кира Стармера, након што се председник владе састао са Владимиром Зеленским у Лондону.

"Очигледно желимо да Украјина буде у најснажнијој позицији, али победа ни у једном рату није извојевана само једним оружјем. А што се тиче (ракета) 'сторм шедоу', британска влада није променила своју позицију по питању употребе тих далекометних пројектила", рекао је портпарол, а преноси "Индепендент".

Из Стармеровог кабинета је наведено да Британија остаје при ставу да Украјина има право да у одређеним околностима изводи нападе на руску територију.

Током састанка у са Стармером у Даунинг стриту, на којем је учествовао и нови генерални секретар НАТО-а Марк Руте, Зеленски - који је на мини европској турнеји - изнео је детаље свог "плана победе" и затражио додатну помоћ Запада.

У међувремену, Руте је рекао новинарима да је "на појединачним савезницима" да одлуче да ли да одобре употребу ракета дугог домета за гађање циљева унутар Русије, што Зеленски већ дуго тражи.