Свет

Сијарто одбрусио немачком новинару: Не питамо Брисел на којим догађајима ћемо учествовати

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је на на Међународном гасном форуму у Санкт Петербургу (СПИГФ) рекао да гасовод "Турски ток" може да помогне европским земљама у снабдевању енергентима уколико Украјина одбије да продужи транзит гаса из Русије
Сијарто одбрусио немачком новинару: Не питамо Брисел на којим догађајима ћемо учествоватиGetty © Emin Sansar/Anadolu Agency

Гасовод "Турски ток" може да помогне европским земљама у снабдевању енергентима уколико Украјина одбије да продужи транзит гаса из Русије, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. Он је на Међународном гасном форуму у Санкт Петербургу (СПИГФ), који се одржава од 8. до 11. октобра подсетио да је пре неколико година изграђена та алтернативна рута, која преноси гас од Русије до Турске, све до Мађарске, пренео је ТАСС.

"Руска компанија 'Гаспром' и шеф мађарске дипломатије потписали су меморандум о разумевању у вези са могућношћу да се повећа испорука руског гаса Мађарској", саопштено је данас из те компаније.

Владимир Зеленски je раније најавио да Кијев неће продужити уговор са "Гаспромом" о транзиту руског гаса, који истиче у децембру ове године.

Ипак, рекао је да ће Украјина по истеку уговора заједно са ЕУ одлучивати о транзиту руског гаса преко њене територије у Европу.

Мађарска и даље добија више од половине потребног гаса из Русије. У Мађарску је 2022. године испоручено 4,8 милијарди кубних метара гаса Турским током и његовим продужетком кроз Бугарску и Србију. Како је навео Сијарто, ова количина је порасла на 5,6 милијарди кубних метара у 2023.

"Мађарска сама доноси одлуке"

Сијарто је "поставио на своје место" немачког новинара који је његову посету Санкт Петербургу ради учешћа на гасном форуму назвао провокацијом за Брисел. На маргинама форума, дописник немачке телевизије упитао је министра да ли је његова посета још једна провокација упућена Бриселу.

"Не. Покушајте да се према Мађарској односите са поштовањем и љубазношћу, у реду? То је прва ствар. И покушајте да разумете, у реду? О каквој провокацији говорите? О каквој провокацији? Суверено право земље да одлучује о томе који министри учествују на којим догађајима, на којима не. О томе не одлучује нико други, ни немачка влада, ни "зелени" у Немачкој , у реду?", одговорио је Сијарто, снимак је објављен на друштвеној мрежи Фејсбук.

Мађарски премијер Виктор Орбан је раније рекао да Брисел "није господар Мађарске" и да ће земља наставити да брани сопствену тачку гледишта када се расправља о паневропским одлукама. Према његовим речима, Мађарска није једна од оних земаља која одговара са "да" на све захтеве Брисела, па Будимпешта неће испоручивати оружје и издвајати новац Украјини , пуштати мигранте у земљу и уводити пропаганду сексуалних мањина у мађарске школе.

image