Свет

"Тајмс": Британија размишља о распоређивању трупа у Украјини

Наводно, на територију Украјине отишли би инструктори који би обучавали тамошњу војску
"Тајмс": Британија размишља о распоређивању трупа у УкрајиниGetty

Британска војска разматра распоређивање трупа у Украјини за обуку кијевских снага на "забаченим" локацијама, објавио је у "Тајмс", позивајући се на упућене изворе.

Слање инструктора на терен, уместо обуке украјинских војника на територији Велике Британије могло би бити "јефтиније за нас и боље за њих", рекао је британски војни извор ове медије, одбацујући забринутост да би тренери могли бити убијени.

"Могли бисмо обуку да обавимо брже тамо и то би било веома далеко од линије фронта, на осамљеним локацијама, тако да би ризик био много мањи", рекао је извор.

Украјински војни извор за "Тајмс" каже да би такво распоређивање послало "моћан војно-политички сигнал" Москви али и другима. Осим тога, то би означило почетак дефакто размештања војне инфраструктуре НАТО-а у земљи и наводно би поколебало Русију.

Британски инструктори би такође наводно могли да "науче вештине на бојном пољу" од кијевске војске и "тестирају" најновије оружје развијено усред сукоба са Русијом, додао је украјински извор.

Извештај "Тајмса" објављен је усред текуће турнеје украјинског лидера Владимира Зеленског по неколико европских престоница. Зеленски је у четвртак посетио Велику Британију и састао се са премијером Киром Стармером, који је рекао да је "веома важно да можемо да покажемо нашу сталну посвећеност подршци Украјини".

Западни савезници Кијева обучавали су више од 100.000 украјинских војника у иностранству усред сукоба, при чему је готово половина њих (преко 45.000) добила инструкције у Британији. Обимна обука Украјинаца оставила је "празнине у способностима" у самој британској војсци, признао је још у септембру парламентарни државни подсекретар за оружане снаге Лук Полард. На пример, британској војсци су одузете "готово све" самоходне хаубице АС90, рекао је званичник, док је бранио ту одлуку као "исправну ствар".

Недавни извештај Министарства одбране који је саставио његов надзорник потрошње открио је да су понуде за обуку јединица британске војске одбијане осам пута чешће у 2023. у односу на претходне године. Објекти за обуку су и даље били недоступни због украјинских војника који су тамо пролазили основну пешадијску обуку, наводи се у извештају.

image