Добитник Нобелове награде за мир јапанска организација Нихон Хиданкјо

У образложењу одлуке наводи се да је овај масовни покрет познат и као Хибакуша, који окупља преживеле атомских удара на Јапан, добио награду за мир за своје напоре да постигне свет без нуклеарног оружја

Нобелову награду за мир ове године добила је јапанска организација Нихон Хиданкјо, која окупља преживеле атомских напада на Хирошиму и Нагасаки, саопштио је данас Нобелов комитет.

У образложењу одлуке наводи се да је овај масовни покрет познат и као Хибакуша, добио награду за мир за своје напоре да постигне свет без нуклеарног оружја и за залагања да нуклеарно оружје никада више не сме да се употреби.

Покрет је настао као одговор на атомске нападе Сједињених Америчких Држава у августу 1945. године, а његови чланови неуморно су радили на подизању свести о катастрофалним хуманитарним последицама коришћења нуклеарног оружја.

Од установљавања 1901. године, Нобелову награду за мир добило је 110 појединаца и 30 организација, а поједине организације су добиле награду више пута.

Међународни комитет Црвеног крста освојио га је три пута, а Канцеларија високог комесаријата Уједињених нација за избеглице два пута.

Најмлађа добитница Нобелове награде за мир Малала Јусафзаи је у тренутку када је добила награду имала 17 година, док је најстарији добитник Јозеф Ротблат имао 86 година те 1995. године.

Нобелова награда за мир је признање за посебне заслуге на пољима спајања народа, разоружања или смањења светских или регионалних војних потенцијала, политичког и другог образовања као и одржавања мировних конференција.

Одбор који одлучује о добитнику награде састоји се од пет чланова које бира норвешки парламент, а предлоге кандидата за добитнике Нобелове награде за мир, осим чланова комисије и бивших добитника награде, могу доставити сви чланови владе или Међународног суда правде, професори на катедрама за социологију, историју, филозофију, право и политичке науке као и руководиоци одговарајућих института.

Нобелова награда за мир се може доделити учесницима одређених мировних преговора иако они нису довели до коначног решења, односно до мировног уговора.

Награда је, као и друге Нобелове награде, донација шведског проналазача и фабриканта Алфреда Нобела, и од 1901. се сваке године додељује 10. децембра у Ослу, на дан његове смрти.