Иран "тајним каналима" запретио америчким савезницима: Не помажите Израелу

Упозорење је одговор на израелске претње озбиљном одмаздом након што је Иран раније овог месеца испалио око 180 балистичких пројектила на Израел

Техеран је упозорио неколико америчких савезника на Блиском истоку, укључујући Јордан, Уједињене Арапске Емирате, Саудијску Арабију и Катар, да не помажу Израелу у било каквом потенцијалном нападу на Иран, наводе неименовани арапски званичници које цитира "Волстрит џорнал".

Упозорење, које је наводно издато "тајним дипломатским каналима", одговор je на израелске претње озбиљном одмаздом након што је Иран раније овог месеца испалио око 180 балистичких пројектила на Израел.

Израелски званичници се залажу за разорне узвратне ударе на иранска нуклеарна постројења и нафтну инфраструктуру, док САД покушавају да избегну шири рат који би се могао прелити широм региона.

Ескалација сукоба између Израела и Ирана изазвала је забринутост међу енергетски богатим државама Персијског залива у погледу безбедности њихових нафтних постројења.

Америчке војне базе и снаге у региону такође могу бити угрожене због потенцијалних погрешних процена или ескалације, што може довести до нежељених последица, наводи ВСЈ.

Званичници из више земаља у којима се налазе америчке трупе рекли су за ВСЈ да су њихове државе ставиле до знања администрацији председника Џоозефа Бајдена да не желе да се њихова војна инфраструктура или ваздушни простор користи за било какве офанзивне операције против Ирана. 

Амерички одбрамбени званичници су признали да су неки регионални партнери изразили забринутост Пентагону, али ти захтеви "остају неформални", наводи ВСЈ.

Иран је у потпуности спреман да се одбрани и узврати на сваки потенцијални напад Израела, рекао је у четвртак за РТ извор у Техерану упознат са тим, додајући да ће одговор бити "пропорционалан" и заснован на домаћим и међународним нормама.

Ако Израел циља на иранску нафтну инфраструктуру, Техеран ће одговорити нападом на рафинерије нафте у тој земљи, објаснио је извор. Напади на другу инфраструктуру, као што су електране или нуклеарна постројења, такође ће изазвати узвратне ударе на одговарајућа постројења у Израелу.

Иран тврди да је гађао само војне објекте, при чему нису пријављене никакве израелске цивилне жртве као резултат његовог масивног напада балистичким пројектилима на Израел 1. октобра. Једина пријављена жртва био је Палестинац који је наводно здробљен рушевинама пројектила.

Техеран је упозорио западни Јерусалим да не предузима било какве несразмерне кораке одмазде. Међутим, уколико потенцијални израелски напад нанесе штету цивилима, Техеран ће бити подстакнут да ревидира своју нуклеарну доктрину, рекао је извор за РТ, не објашњавајући детаље.