Свет

Трамп тражио да га штите војним авионима од "иранскe опасности"; Бајден: Може, све док не тражи Ф-15

Иако нема доказа који повезују Иран са недавним покушајима атентата на бившег председника, ФБИ није искључио могућност повезаности
Трамп тражио да га штите војним авионима од "иранскe опасности"; Бајден: Може, све док не тражи Ф-15© Win McNamee/Getty Images

Штаб америчког председничког кандидата Доналда Трампа затражио је војну помоћ од америчких власти због наводне претње од Ирана, објавио је "Вашингтон пост" позивајући се на изворе и мејлове.

"Штаб Доналда Трампа захтевао је да војни авиони лете са Трампом у последњим недељама предизборне кампање, проширена ограничења за летове изнад његових резиденција и места окупљања, унапред постављено непробојно стакло за употребу током кампање у седам неодлучних држава и низ војних возила за превоз", наводи се.

Како је прецизирано, ови захтеви су уследили након што су Трампови саветници обавештени о наводном покушају атентата на њега од стране иранских власти.

Према изворима, председнички кандидат и његов штаб су се последњих месеци разочарали у америчку тајну службу. Напоменули су да је овај ресор у више наврата јачао безбедност бившег шефа државе, али "не до нивоа" који је био потребан током предизборне кампање, као и да америчке власти нису пружиле "довољно опсежну" заштиту Трампу.

Иако нема доказа који повезују Иран са недавним покушајима атентата на бившег председника, ФБИ није искључио могућност повезаности, због чега су саветници постали забринути због дронова и пројектила.

Према писању "Вашингтон поста", предузимају се посебне мере предострожности за безбедност Трампову безбедност, попут једне од њих да с времена на време републиканца стављају у авионе на којима нема његовог имена.

Трампов штаб је у септембру саопштио да су их америчке обавештајне агенције обавестиле о потенцијалним иранским претњама, као и да се њихов број последњих месеци повећао.

Он је оптужио Техеран да је већ преузимао конкретне али неуспешне кораке кад је он у питању и да може да их понови у будућности.

Такође је додао да га не плаше никакве претње и да америчка војска прати како се развија ситуација.

Бајден одговорио на Трампов захтев

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да ће поштовати захтев свог претходника и председничког кандидата Доналда Трампа за војне авионе и додатну заштиту у светлу наводних претњи из Ирана.

"Све док не тражи Ф-15. Наложио сам ресору (одбране) да му обезбеди све што тражи, као да је садашњи председник. Добиће све што му треба", рекао је Бајден новинарима у Белој кући.

image