Свет

У новом израелском нападу на север Газе погинуло 30 људи

У нападима који су се догодили током дана повређено је најмање 110 особа. Израелска војска тврди да је убила десетине милитаната у Џабалији, не пружајући никакве доказе за то
У новом израелском нападу на север Газе погинуло 30 људи© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Најмање 30 људи убијено је у израелским нападима на избеглички камп Џабалија на северу Газе, саопштила је Агенција за цивилну заштиту у Гази.

Портпарол Агенције Махмуд Басал рекао је да је у нападу, који се догодио синоћ нешто пре 21.40 сати по локалном времену, погинуло 12 људи, укључујући жене и децу, док се 14 људи води као нестало и вероватно су заробљени под рушевинама, пренео је "Гардијан".

Пре тог инцидента, директор Агенције Ахмад ел Кахлут рекао је да је 18 особа убијено у неколико напада, укључујући нападе у осам школа у кампу, које су служиле као склоништа за расељена лица.

У нападима који су се догодили током дана повређено је најмање 110 особа.
Израелска војска тврди да је убила десетине милитаната у Џабалији, не пружајући никакве доказе за то.

Фотографије које су са тог подручја објавили медији показале су да међу мртвима има много деце.

У међувремену, добротворна организација "Лекари без граница" саопштила је да је хиљаде људи остало заробљено у кампу, док је једна чланица особља рекла да су људи који су покушавали да оду - "упуцани".

"Никоме није дозвољено да уђе или изађе, а свако ко покуша да оде је упуцан", написала је координаторка пројекта "Лекари без граница" Сара Вуилстек на Иксу.

Пет радника "Лекара без граница" заробљено је у Џабалији, рекла је она.
Из организације су за Ројтерс рекли да је најмање 61 Палестинац убијен јуче широм Појаса Газе.

Новинари су такође убијени и рањени у израелској офанзиви на север Газе, у којој су, како преноси "Гардијан", на мети и болнице, а медијска кућа "Ал Џазира" ове недеље је поново оптужила Израел да их намерно напада након што су два новинара тог медија тешко повређена.

Израел негира да је намерно гађао новинаре.

image