Сијарто: До украјинског сукоба не би дошло да је НАТО водио дијалог са Русијом

Алијанса је требала да разговара о нацрту споразума о безбедносним гаранцијама са Руском Федерацијом, рекао је шеф мађарске дипломатије

Тренутна ситуација у Украјини могла је да се избегне да је НАТО са Русијом желео да води дијалог о гаранцијама безбедности још 2021. године, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

"Сећам се тих дана. Мислим да тада није било довољно жеље да се води озбиљан дијалог", казао је Сијарто и истакао да је он увек за то да се води дијалог како би се избегли сви могући сукоби.

Он је додао да, нажалост, до те дискусије није дошло, као и да је прошло скоро три године од тог тренутка.

"Вероватно да то што сада говорим нема никаквог смисла, али волео бих да су се ти дијалози тада догодили. Јер да јесу, вероватно се сада не би сви налазили у овој ситуацији", нагласио је Сијарто.

Русија је крајем 2021. године објавила нацрт споразума са САД и НАТО о гаранцијама безбедности у ком је предложено да се Украјина искључи из планова ширења Алијансе, као и да се не дозволи да се војна активност реализује на украјинској територији и територији других земаља Источне Европе, Закавказја и Централне Азије.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров послао је 26. јануара 2022. године поруку својим колегама у земљама НАТО и ЕУ, Швајцарској, тачније укупно на 37 адреса.

У тој поруци је био наведен захтев да се објасни како све те државе у пракси намеравају да испуне обавезе које су преузеле у оквиру ОЕБС-а на највишем нивоу о недељивости безбедности, неуспеху да ојачају своју безбедност на штету других, као и да саопште зашто то не намеравају да ураде.

Касније, у фебруару, Лавров је рекао да нико од његових колега министара није одговорио на ту поруку.