Свет

Млади воле АфД: Десница све популарнија у Европи

Десничарска Алтернатива за Немачку привукла је велики број младих бирача спотом о депортацији миграната
Млади воле АфД: Десница све популарнија у ЕвропиGetty © picture alliance / Contributor

Немачка омладина се радикалозовала, ламентира "Политико" у тексту о све већој популарности десничарских странака како у земљи тако и у Европи.

Млада алтернатива, омладински огранак Алтернативе за Немачку (АдФ) објавила је на друштвеним мрежама спорт направљен уз помоћ вештачке интелигенције у ком плавокоси, плавооки пилоти депортују мигранте у авионима са заставама АфД-а.

Спот је постао виралан међу младима (и у међувремену је уклоњен са мрежа), а мејнстрим медији "шокирани" успехом АфД-а на изборима у источној Немачкој прошлог месеца, а нарочито подршком коју је странка - коју немачке власти класификују као "екстремистичку" - има међу млађим бирачким телом.

"Ми смо странка младих", рекао је Ханс-Кристоф Бернд, водећи кандидат АфД-а у Бранденбургу након гласања у тој држави. "Будућност је на нашој страни."

Феномен младих људи који гравитирају радикалној десници очигледан је не само у источној Немачкој, већ и широм земље и у већем делу Европе. На европским изборима у јуну, удео младих који гласају за АфД у Немачкој порастао је за 11 процентних поена на 16 процената, што је далеко надмашило подршку левичарским Зеленима, који су некада доминирали у овој демографији.

У Француској, партија Национално окупљање Марин Ле Пен освојила је око 30 одсто гласова младих на европским изборима - што је пораст од 10 поена у односу на 2019. А на аустријским националним изборима прошле недеље, крајње десничарска Партија слободе (ФПО) дошла је на првом месту не само у општој популацији - већ и међу бирачима од 16 до 34 године.

Уочи савезних избора у Немачкој који су заказани за наредну годину, АфД, који је сада други на националном нивоу, нада се да ће поновити успех ФПО-а у Аустрији, делом тако што ће допрети до немачке омладине и то успешном онлајн кампањом претежно на ТикТоку.

"Дискурсом на друштвеним медијима доминира десница. То није увек био случај и резултат је вишегодишњег рада ових политичких партија и покрета, који су потрошили много новца да то постигну", рекао је Роланд Вервибе, један од главних аутора студије Универзитета у Потсдаму. "Они су у основи створили паралелну, алтернативну медијску сферу која веома прецизно циља појединце."

image