Ердоган: Пажљиво пратимо сваки корак Израела, Палестина ће бити слободна

Геноцид у Појасу Газе, који се тренутно дешава пред очима целог света, заузеће своје место међу "историјским срамотама човечанства", поручио је турски председник

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да се агресија Израела "више не може игнорисати" и указао да Анкара "пажљиво прати" сваки потез Тел Авива, преноси агенција Анадолу.

"Са нашом обавештајном агенцијом држимо под контролом све кораке, које је Израел предузео и које би могао да предузме против Турске", рекао је Ердоган новинарима у авиону после посете Србији и Албанији.

Турски председник је истакао да ће геноцид у Појасу Газе, који се тренутно дешава "пред очима целог света" заузети своје место међу "историјским срамотама човечанства".

Исто тако, он је нагласио да "Израел, не само да угрожава стабилност Палестине и Либана, већ и да покушава да прошири сукоб на околни регион".

"Снови Нетанјахуа и његове банде претвориће се у ноћне море. Палестина ће бити слободна, а Либан ће остати слободан", поручио је Ердоган.

Како је додао, Израел је најдиректнија претња регионалном и светском миру, а они који су задужени за очување светског мира морају да ставе тачку на ту претњу.

"Сви они који подржавају ционистичку терористичку организацију звану Израел носиће обележја ове срамоте генерацијама", указао је.

Раније је Ердоган изјавио да "постоји могућност да би следећа мета израелских напада, после Појаса Газе и Либана, могла да буде Турска".

Он је оценио да влада израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа сања о Анадолском полуострву и да је више пута откривала своје намере.

"Сваки догађај од 7. октобра (2023.) повећава величину те претње", навео је турски лидер.