Свет

Пољска ће суспендовати право миграната на азил

Пољска је већ почела да улаже у јачу граничну инфраструктуру како би покушала да спречи нерегуларне прелазе
Пољска ће суспендовати право миграната на азил© Tanjug/AP/Matias Delacroix

Пољска ће привремено забранити избеглицама да траже азил у тој земљи након што пређу границу из суседне Белорусије.

Нова стратегија Варшаве за миграције ће укључивати "привремену територијалну суспензију права на азил", рекао је пољски премијер Доналд Туск на састанку владајуће странке Грађанске коалиције, услед све чешћих упозорења да Русија и њени савезници користе мигранте како би покушали да дестабилизују ЕУ, преноси "Политико".

"Захтеваћу ово", инсистирао је Туск, бивши председник Европског савета. "Тражићу подршку у Европи за ову одлуку", додао је.

Десетине хиљада потенцијалних имиграната, од којих многи са Блиског истока и из Африке, покушали су да пређу границу са Пољском преко Белорусије последњих година, са чак 2.500 пријављених прошлог месеца и више од 26.000 до сада ове године.

Виђено је да белоруски граничари активно помажу групама у оквиру онога што је Туск раније назвао тактиком "хибридног рата" која је осмишљена да подстакне анти-мигрантско расположење.

Туск је такође, пре неколико месеци, када је отишао на границу са Белорусијом, оптужио ту земљу да охрабрује мигранте да уђу у ЕУ и додао да неће штедети на безбедности пољске границе.

Пољска је већ почела да улаже у јачу граничну инфраструктуру како би покушала да спречи нерегуларне прелазе. Успостављена је посебна гранична зона како би се дала строжа овлашћења локалним властима.

image