"Политико": Поред Трампа, на наводном иранском списку за одстрел је и десетак његових сарадника

Штаб америчког председничког кандидата Доналда Трампа претходно је затражио војну помоћ од америчких власти због наводне претње од Ирана

На наводном иранском списку за убиство се поред Доналда Трампа налази и десетак његових бивших сарадника и генерала, пише "Политико".

Републикански кандидат за председничке изборе у САД рекао је крајем прошлог месеца да постоје "велике претње" по његов живот које наводно потичу из Ирана, признавши да не зна јесте ли Техеран био умешан у два покушаја убиства која је преживео у протеклим месецима.

Техеран је обећао да ће осветити убиство иранског војног команданта Касема Сулејманија, који је убијен у америчком нападу дроном у Багдаду на крају Трамповог првог мандата. Међутим, након што је Трамп рањен на митингу 13. јула, портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани нагласио је да Техеран "снажно одбацује" тврдње у умешаност Ирана.

"Политико" наводи да су амерички обавештајни кругови обавестили су Трампов изборни штаб прошлог месеца о наводним иранским претњама убиством, а из његове кампање су навели да су упозорени да је претња "појачана протеклих неколико месеци".

Ипак, бриселски портал такође признаје да за сада нема доказа да су покушаји атентата на Трампа током овог лета повезани са Техераном.

Напомиње се да је Влада САД је некима од званичника којима су упућене наводне претње пружила заштиту, док другима није. Заштита неких бивших званичника које Иран наводно жели да убије већ кошта федералну владу око 150 милиона долара годишње.

Већина званичника који имају заштиту владе радили су у министарствима одбране и Стејт департменту.

Иако неки од саговорника "Политика" доводе у питање могућност Ирана да спроведе софистициране нападе на добро чуване појединце унутар САД, они истовремено тврде да постоје готово стални напори Ирана да шпијунирају и прате неке бивше званичнике, и то не само путем интернета.

Ти наводни напори укључују и покушаје да се сазнају детаљи о планираним путовањима ових америчких званичника, као и о њиховим свакодневним рутинама и навикама.

Међу истакнутим Трамповим сарадницима који су наводно примили претње су и његови бивши саветници за националну безбедност Џон Болтон и Роберт О'Брајен.