Свет

Како изгубити пријатеље и отуђити спонзоре: Шта је Зеленски постигао путем у САД

Пут Зеленског у САД имао је за циљ да обезбеди наставак америчке подршке Украјини без обзира на исход председничких избора, али изгледа да је ефекат који је постигао био сасвим супротан
Како изгубити пријатеље и отуђити спонзоре: Шта је Зеленски постигао путем у САДGetty © Alex Kent/Getty Images

Намера Владимира Зеленског да својим путем у САД уочи америчких избора обезбеди већу подршку Украјини у сукобу с Русијом показала се као већи изазов него што је очекивано, а чак и добро науљена украјинска машина за маркетинг није успела да се разабере у високо поларизованом политичком животу САД без наношења штете, пише руски аналитичар Алан Лолаев из Лабораторије за политичку географију и савремену геополитику Више економске школе у Москви за РТ Интернешенел.

Наиме, до "штете" по Кијев је дошло чак и пре него што је Зеленски крочио на америчко тле, када је у чланку за "Њујоркер" оптужио Трамповог кандидата за потпредседника Џеј Ди Венса да је "превише радикалан" зато што је рекао да би требало поново размислити о наоружавању Кијева и да би мировни споразум са Москвом могао значити "територијалне уступке" од стране Украјине, подсећа руски аналитичар

Трамп је затим оптужио Зеленског за мешање у унутрашња питања САД, напоменувши да је неприхватљиво да страни лидер који зависи од подршке америчких пореских обвезника говори против републиканских кандидата.

Прва станица Зеленског била је фабрика за производњу одбране у Скрантону, Пенсилванија, где се у присуству демократског гувернера ове савезне државе захвалио радницима који производе артиљеријске гранате 155мм за кијевске снаге, што је изазвало додатан гнев републиканаца. 

Трампов присталица и републикански сенатор из Мисурија Ерик Шмит приметио је да је посета Зеленског изгледала као предизборна промоција демократа у кључној држави уочи председничких избора.

Шон Парнел, бивши кандидат за сенатора из Пенсилваније, означио је посету Зеленског као "страно мешање у наше изборе", наводећи критике посетилаца на рачун Венса, као и блискост Зеленског са демократама.

Лидер републиканске већине у Представничком дому Мајк Џонсон је затим одбио да се састане са Зеленским и од њега захтевао да разреши украјинског амбасадора у Вашингтону због организовања посете Пенсилванији без учешћа републиканаца.

Џонсон је догађај окарактерисао као "очигледан пристрасни покушај да се помогне демократама пре избора".

Сусрет са Трампом

Ништа боље није било ни током сусрета са републиканским кандидатом за председника, оцењује Лолаев. Преговори о потенцијалном сусрету били су дуги и неизвесни, да би Трамп на крају ипак пристао.

Током сусрета, Трамп је рекао да је спреман да ради на окончању сукоба Русије и Украјине, зарад постизања "фер решења за обе стране".

Трамп је истовремено истакао важност одржавања добрих односа не само са Зеленским, већ и председником Русије Владимиром Путином, услед уверења да би то могло да олакша могуће преговоре.

Он је, међутим, одбио да да конкретан одговор на питање новинара о томе шта сматра поштеним исходом, рекавши да је то сложена "загонетка".

Са друге стране, сусрет Зеленског са представницима Демократске странке се свело на "рутинска" уверавања у подршку Украјини уз најаву још једног пакета помоћи, док је Зеленски имао да се похвали мало чиме, наводи Лоалев. 

Штавише, Бела кућа је јавно одбила да дозволи Кијеву ударе ракетама дугог домета дубоко по руској територији, док је тзв. план победе Зеленског наишао на равнодушност. 

Аналитичари истичу да, иако се посета Зеленског може сматрати политички мотивисаном, њен примарни циљ је био да Американцима стави на знање да је Украјини неопходна помоћ у сукобу с Русијом, без обзира на исход предстојећих избора.

Међутим, његове непромишљене примедбе и поступци на крају су имали супротан ефекат, закључује Лолаев.

image