Израел сузио списак циљева у Ирану: Тел Авив ће гађати војну и енергетску инфраструктуру?

Иран је у потпуности спреман да се брани и узврати на сваки потенцијални напад Израела, рекао је у четвртак за РТ извор у Техерану упознат са ситуацијом, инсистирајући да ће одговор бити "пропорционалан"

Израелски противудар на Иран могао би да се деси ових дана, а списак потенцијалних циљева наводно је сужен на војну и енергетску инфраструктуру Техерана, преноси "Ен-Би-Си њуз", позивајући се на анонимне америчке и израелске званичнике.

Израел тек треба да донесе коначну одлуку о томе да ли ће гађати иранска нуклеарна постројења или покушати да изврши циљана убиства, али за сада нема "назнака" да би Тел Авив отишао тако далеко, сматрају амерички званичници.

Подсећања ради, Блиски исток се налази на ивици рата ширих размера након што је Иран извршио ракетни напад на Израел 1. октобра, као одмазду за убиство високо рангираних званичника Хамаса и Хезболаха, као и генерала Исламске револуционарне гарде (ИРГЦ). 

Одговор Израела на ирански ракетни напад биће "смртоносан, прецизан и изненадан" запретио је раније ове недеље израелски министар одбране Јоав Галан. Други израелски званичници су се залагали за разорне ударе одмазде, укључујући и оне по иранским нуклеарним постројењима, док САД имају за циљ да одговор Израела буде ограничен како би избегли шири сукоб који би могао захватити читав регион.

Иран је у потпуности спреман да се брани и узврати на сваки потенцијални напад Израела, рекао је у четвртак за РТ извор у Техерану упознат са ситуацијом, инсистирајући да ће одговор бити "пропорционалан".

Према његовим речима, ако Тел Авив нападне иранска нафтна постројења, Техеран ће одговорити ударом на израелске рафинерије нафте. Напади на другу инфраструктуру, као што су електране или нуклеарна постројења, такође ће изазвати узвратне ударе на одговарајућа постројења у Израелу.

"Техеран је упозорио Тел Авив да не предузима било какве несразмерне ескалаторне кораке. Међутим, ако потенцијални израелски напад нанесе штету цивилима, Техеран би могао да ревидира своју нуклеарну доктрину", рекао је извор за РТ, без откривања детаља.