Свет

САД поручиле Израелу: Операције у Либану морају уступити место дипломатији "што је пре могуће"

Министар одбране САД Лојд Остин је изразио забринутост због напада Тел Авива на мисију УН у Либану, у којима је недавно повређено најмање пет особа
САД поручиле Израелу: Операције у Либану морају уступити место дипломатији "што је пре могуће"© Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar, File)

Министар одбране САД Лојд Остин разговарао је са својим израелским колегом Јоавом Галантом и изразио "дубоку забринутост" због извештаја да су израелске снаге пуцале на положаје Привремених снага Уједињених нација (УНИФИЛ), саопштило је америчко Министарство одбране.

"Остин је посебно истакао значај осигуравања безбедности снага УНИФИЛ-а и либанских оружаних снага и подвукао потребу да се са војних операција у Либану што пре пређе на дипломатију", наводи се у саопштењу.

Најмање пет припадника УНИФИЛ-а повређено је последњих дана у израелским нападима на главну базу те организације у Накури, на југу Либана.

Портпарол међународног мировног контингента Андреа Тененти оценио је да би "израелска офанзива на јужни Либан ускоро могла да измакне контроли" и да ће се претворити у регионални сукоб са катастрофалним последицама за све".

С тим у вези, начелник Генералштаба Ирске војске Шон Кленси, која има особље у тој арапској земљи, рекао је  да "то није случајан чин", већ "флагрантно кршење закона". 

Шпанија, Француска и Италија такође су осудиле, у  заједничком саопштењу, објављеном у петак, недавне нападе Израела на УНИФИЛ. 

image