Свет

Смена генерација: Расту тензије између Бајдена и Харисове

Многи високо позиционирани Бајденови помоћници су увређени зато што је председник САД "избачен" из изборне трке и још се прилагођавају на своју нову, споредну улогу, пише амерички портал
Смена генерација: Расту тензије између Бајдена и ХарисовеGetty © Alex Wong

Тензије између тимова потпредседнице и демократског кандидата на предстојећим изборима Камале Харис и председника САД Џозеф Бајдена су порасле последњих недеља, пише "Аксиос" позивајући се на 10 засебних извора. 

Како наводе неименовани извори, поједини чланови тима Харисове сматрају да Бела кућа не чини довољно како би ускладила Бајденове говоре и распоред са оним што је најбоље за изборну кампању Харисове.

Примера ради, наводи се како је Харисова критиковала републиканског гувернера Флориде Рона Десантиса што није прихватио њен телефонски позив у вези с скорашњим ураганима, док је Бајден убрзо затим похватлио Десантиса као неког ко је "љубазан" и "спреман на сарадњу".

Један од извора за "Аксиос" каже да Бајден није био обавештен о коментарима Харисове.

Тим Харисове такође покушава да доведе ново особље у канцеларију потпредседнице због пораста количине посла, као и незадовољства због наводног мањка ефикасности у Белој кући, тврде извори.

Неколико Бајденових помоћника придружило се кампањи Харисове, али сматрају да их Бајденов тим због тога сматра нелојалним, наводи амерички портал.

"Од председника па наниже, сви знају колико су избори важни, а ми смо увек очекивали да ће одређени број запослених желети да пређе из администрације у кампању", рекао је један од извора.

У недељама након што је Харис постала демократски кандидат, појавиле су се несугласице око тога да ли ће главни Бајденови сарадници који су се до тог тренутка појављивали на телевизији наставити у тој улози, или ће бити замењени.

"Аксиос" наводи да је тим Харисове на крају превладао, иако су и даље сумњичави према Бајденовим сарадницима.

Портпарол Беле куће Ендру Бејтс је за "Аксиос" рекао да је "председник Бајден подржао потпредседницу Харис одмах по напуштању трке", да је одбио друге опције које би "поделиле странку", "потврдио њене лидерске способности" и "стално стављао до знања колико је подржава.

Ен-Би-Си је, позивајући се на своје изворе, пре две недеље објавио да се Бајден приватно се жали што више нико не хвали његове заслуге пошто је пажња америчких медија преусмерена на Харисову, иако наводно жели да његова потпредседница победи на предстојећим изборима.

Бајдена је наводно посебно погодило што је Харисова у својим јавним наступима понављала да она није ни Џозеф Бајден ни Доналд Трамп, већ да нуди "нову генерацију руководства" за САД. 

image