Спречили смо нови атентат: Наоружани мушкарац ухапшен на Трамповом скупу

Инцидент није утицао на безбедност бившег председника или учесника догађаја, саопштила је полиција након што је у Коачели на контролном пункту ухапшен наоружани мушкарац са лажним документима

На безбедносном контролном пункту у близини предизборног митинга републиканског председничког кандидата Доналда Трампа у Коачели, Калифорнија, ухапшен је наоружани мушкарац код којег је пронађено ватрено оружје, више пасоша и лажне исправе за аутомобил којим је управљао, преноси Ројтерс.

Како је медијима рекао шериф округа Риверсајд Чед Бјанко, ухапшени мушкарац терети се за неовлашћено поседовање оружја.

Бјанко је рекао да верује да је његово одељење осујетило атентат, иако је истакао да су то "спекулације".

Осумњичени је пуштен уз кауцију у суботу, а савезни органи саопштили су да је федерална истрага у току.

"Оно што знамо јесте да се појавио са више пасоша са различитим именима, нерегистрованим возилом са лажним регистарским таблицама и напуњеним ватреним оружјем. Верујем да смо спречили још један покушај убиства", рекао је шериф на конференцији за новинаре у недељу поподне.

Шерифови заменици су дан раније око 17 часова зауставили 49-годишњег мушкарца, који је идентификован као становник Лас Вегаса Вем Милер, у црном теренцу. Он је приведен без инцидената, саопштила је шерифова канцеларија.

Трамп се још није огласио о овом случају.

Милер је истог дана пуштен уз кауцију од 5.000 долара након што је оптужен за поседовање напуњеног ватреног оружја и шаржера великог капацитета.

"Инцидент није утицао на безбедност бившег председника Трампа или учесника догађаја", наводи се у саопштењу канцеларије шерифа.

Канцеларија америчког тужиоца у Лос Анђелесу, у саопштењу на свом званичном сајту, такође је навела да Трамп није у опасности, позивајући се на америчку Тајну службу. 

Трамп је за длаку преживео атентат у јулу, када га је метак погодио уво током предизборног митинга у Батлеру у Пенсилванији.

У септембру је још један човек оптужен за атентата на Трампа након што су га агенти Тајне службе открили да се крије са пушком у близини Трамповог голф терена у Палм Бичу. Он се изјаснио да није крив. 

Трампов скуп у суботу одржан је у Коачели, области познатој по годишњем музичком и уметничком фестивалу.