Свет

Кина извела војне вежбе око Тајвана: Одвраћање од сепаратистичких активности

Вежбе укључују начине да се одговори на нападе бродовима и авионима који се приближавају острву из више праваца, као и на нападе заједничких снага
Кина извела војне вежбе око Тајвана: Одвраћање од сепаратистичких активности© Chinese People's Liberation Army / Handout/Anadolu via Getty Images

Источна војна команда кинеске војске организовала је војне вежбе "Заједнички мач 2024Б" у Тајванском мореузу и на северним, јужним и источним деловима острва Тајван. У вежби су учествовале копнене, морнаричке, ваздухопловне трупе и ракетне снаге, саопштио је портпарол Источне војне команде Ли Си.

Како је истакао, вежбе укључују начине да се одговори на нападе бродовима  и авионима који се приближавају острву из више праваца, као и на нападе заједничких снага, преноси Кинески међународни радио.

"Вежбе су фокусиране на морско-ваздушну заједничку патролу борбене готовости, блокаду и контролу кључних лука и подручја, ударе на морске и копнене циљеве, те успостављање свеобухватне контроле на бојном пољу, како би се тестирале заједничке реалне борбене способности снага ове команде", рекао је Ли.

Навео је и да су вежбе "снажно средство одвраћања сепаратистичких активности" и додао да су те вежбе легитимне и неопходне за очување националног суверенитета и националног јединства.

У великим војним вежбама Народноослободилачке војске Кине учествује и група носача авиона коју предводи "љонинг", рекао је Ли.

Према његовим речима, изводиће се вежбе са копненим, морским, ваздушним и ракетним снагама у мору и ваздушном простору источно од Тајвана.

"Током маневара је планирано да се увежбају интеракција бродова и авиона, заједничко обезбеђивање превласти у ваздуху и удара по морским и копненим циљевима", додао је Ли Си.

Стејт департмент:

Америчке власти осудиле су те вежбе.

"САД су озбиљно забринуте због војних вежби (кинеске) Народноослободилачке армије у Тајванском мореузу и око Тајвана. Одговор (кинеске војске) војним провокацијама на уобичајени годишњи говор (тајванског председника Лаи Чинг Теа) је неоправдан и носи ризик од заоштравања", изјавио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

image