Пољска поставља амерички ракетни систем

Реч је о стационарном противваздушном систему који дејствује са копна, а за који се Варшава нада да би "могао да одбије руске нападе"

У Пољској је најављено да ће у наредним недељама у граду Реџикову бити постављен и оспособљен за дејствовање амерички одбрамбени ракетни систем "eгис ашор".

Министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски изразио је наду да ће ово наоружање "моћи да одбије руске ракете", преноси украјинска агенција УНИАН.

Стручњаци су, додају, објаснили да је реч о стационарном противваздушном систему који дејствује са копна у конфигурацији која се састоји од елемената система "арли берк", укључујући систем за управљање ватром "егис", радар СПИ-1 и вертикалне лансере "марк 41" за ракете пресретаче типа СМ-3.

Карактеристике система "егис ашор" са ракетама СМ-3 као главним оружјем су тежина 1,5 тона, дужина трупа 6,55 метара, домет и висина уништења за основну верзију блок ИА/Б - 900- 1.200 километара, а цена једне такве ракете креће се од 11 до 25 милиона долара по јединици, објаснили су војни експерти.