Шеф украјинске дипломатије: Неприхватљиви територијални уступци

Андрeј Сибига је поновио позив на укидање ограничења Украјини на употребу далекометног оружја против легитимних војних циљева на територији Русије

Министар спољних послова Украјине Андрeј Сибига демантовао је информацију коју је објавило више страних медија о наводној спремности Украјине да учини, како је навео, "неприхватљиве територијалне уступке".

Како је саопштила прес-служба Министарства спољних послова Украјине, Сибига је током онлајн учешћа на састанку Савета министара спољних послова ЕУ истакао недостатак алтернативе "формули мира" и принципу "нема одлука о Украјини без Украјине".

Он је такође информисао европске колеге о даљем раду на промоцији формуле мира на путу до другог самита мира.

Такође је детаљно говорио о томе како ће "план победе", који је представио Владимир Зеленски, постати средство за практичну примену "формуле мира", "у циљу постизања заједничког интереса за Украјину и ЕУ: "свеобухватан, праведан и трајни мир", преноси "Интерфакс Украјина".

Сибига је такође поновио позив на укидање ограничења Украјини на употребу далекометног оружја против легитимних војних циљева на територији Русије, а такође је позвао да се донесе одлука о употреби противваздушних способности Украјине да обара руске ракете и дронове на украјинском небу.

"Украјина користи своје право на самоодбрану према члану 51 Повеље УН. Кад год се Руси суоче са силом, они се повлаче, (руски председник Владимир) Путин се повлачи. Када се осећају слаби, они напредују. Морамо показати колективну европску снагу ако желимо да одгурнути руску претњу од Европе", поручио је украјински министар.