Министарство одбране о припадницима ВС у Либану: Ситуација нестабилна, наши војници нису угрожени

Безбедносна ситуација се непрекидно прати и сходно проценама предузимају се мере с циљем спречавања угрожавања безбедности ангажованих припадника Војске Србије

Припадници контингента Војске Србије који су ангажовани у зонама мировних операција под мандатом Уједињених нација УНИФИЛ у Републици Либан и УНТСО на Блиском истоку су добро и до сада нису били директно угрожени.

Како наводе из Министарства одбране, мировњаци Војске Србије обезбеђени су свим средствима потребним за живот и рад у условима погоршане безбедносне ситуације у зони операције.

Безбедносна ситуација се непрекидно прати и сходно проценама предузимају се мере с циљем спречавања угрожавања безбедности ангажованих припадника Војске Србије.

На снази су мере које се односе на ограничење кретања припадника мисија, боравак у склоништима, обавезну употребу балистичке заштитне опреме и друга поступања у складу са оперативним процедурама. Команда мисије УНИФИЛ инсистира код зараћених страна на безбедности особља и имовине УН и поштовању неповредивости припадника мисије.

"Тренутна ситуација у зонама мировних операција под мандатом Уједињених нација УНИФИЛ у Републици Либан и УНТСО на Блиском истоку је сложена и нестабилна", наводе из Министарства и додају:

"Карактеришу је интензивни сукоби између оружаних снага Израела и припадника организације Хезболах."   

С циљем свакодневног праћења ситуације и планирања активности за наредни период, Генералштаб Војске Србије је у сталном контакту са старијим националним представником Војске Србије у Републици Либан и генералштабовима оружаних снага Краљевине Шпаније и Републике Италије, као водећим нацијама у секторима у којима су ангажовани наши припадници.