Сијарто: Слање западних инструктора у Украјину довешће до ескалације сукоба између ЕУ и Русије

Према његовим речима, Мађарска није спречила ЕУ да обучава украјинско војно особље на европској територији, али слање западних инструктора у Украјину надилази границе прихватљивог

Мађарска се противи слању западних војних инструктора у Украјину да обучавају особље украјинске војске, јер то може довести до ескалације непријатељстава и погоршавања сукоба између Европске уније и Русије, изјавио је министар спољних послова ове државе Петер Сијарто.

Мађарски министар је данас учествовао на састанку министара спољних послова земаља чланица ЕУ у Луксембургу, након чега се обратио новинарима.

Он је рекао да се наставља притисак на Мађарску, у настојању да се ова земља натера да пристане на слање војних инструктора из ЕУ у Украјину, како би обучавали припаднике Оружаних снага Украјине.

"Ово би могло да допринесе ескалацији непријатељстава и продубљивању сукоба између Европске уније и Русије", изјавио је Сијарто у разговору са новинарима после састанка са европским колегама, који је пренео ТВ канал М1.

Према његовим речима, Мађарска није спречила ЕУ да обучава украјинско војно особље на европској територији, али слање западних инструктора у Украјину "надилази границе прихватљивог".

"Сматрамо ово веома опасним и не можемо то да подржимо", истакао је министар спољних послова Мађарске.

Он је додао и да претња од трећег светског рата који укључује земље НАТО-а и Русију постоји, али може нестати ако се сукоб у Украјини оконча, као и да се овакав развој догађаја раније сматрао преласком црвене линије, што је било незамисливо.

"Међутим, постепено је ова линија почела да нестаје, а сада је скоро потпуно избрисана", упозорио је министар.

Мађарска, како је рекао Сијарто, није против добровољних прилога земаља ЕУ Европском мировном фонду за пружање војне помоћи Украјини, али сама неће учествовати у прикупљању средстава.

"Борељ је изнео предлог да се дају доприноси на добровољној основи. Управо на то позивамо већ 2,5 године... Рекао сам високом представнику ЕУ да подржавамо доприносе на добровољној основи. Тако Мађарска више неће моћи да буде крива за недостатак уплата у наведени фонд", рекао је Сијарто, пренела је М1 ТВ.

Сијарто је навео и да се слаже са мишљењем бившег председника САД Доналда Трампа о претњи новог светског рата, додајући да се "сваким даном повећава ескалација, а тиме и вероватноћа директне конфронтације између Русије и НАТО-а".

"Морамо учинити све што је могуће да избегнемо директан сукоб између Русије и НАТО-а", нагласио је он и истакао да Мађарске своје наде за решавање украјинског сукоба полаже на могућу победу Доналда Трампа на изборима.

"Мислимо да ћемо, ако Доналд Трамп победи у САД, моћи да вратим мир у централну Европу. Ако амерички бирачи одлуче другачије, онда ћемо имати веома тежак период у Европи, а и у централној Европи", закључио је он.