Зеленски у среду представља свој "план победе"

Владимир Зеленски у наредним данима представиће Ради свој "план победе" са којим је претходно упознао и америчке званичнике

Владимир Зеленски у среду ће током свог излагања у Ради представити такозвани "план победе", потврдио је данас саветник кабинета Зеленског Сергеј Лешченко, преноси портал "Страна.уа" на Телеграму.

Како откривају извори портала, у питању је ванредна седница Раде и једини разлог за њено одржавање је управо план Зеленског. 

Зеленски је, подсетимо, претходно свој план представио америчком руководству током недавне посете САД, надајући се да ће од Запада добити још помоћи за Кијев. Ипак, уместо онога што је желео наишао је на равнодушност.

План, чије одредбе нису до краја познате, подразумева стратегију за пораз Русије, састоји се од четири или пет не сасвим разумљивих тачака и представља листу захтева које би САД и ЕУ требало да испуне како би Кијев на крају могао да преговара са јаче позиције. Један од њих, како су јављали медији, био је и тај да се дозволи да Кијев напада Русију ракетама дугог домета. 

Ипак, западни извори преносили су да Американци нису видели ништа што би их импресионирало, као и да су неки предлози Кијева опасни – нарочито поменути удари дубоко на руску територију. "Волстрит џорнал" писао је да плану Зеленског недостаје свеобухватна стратегија као и да не нуди јасан пут до победе Украјине. 

У исто време, сам Зеленски понавља да Кијев не планира да се "ценка" са Москвом око територија, односно, да Москви уступи територије како би постигао мир.