Лов на Трампа: Да ли ће републикански кандидат за председника жив дочекати изборе у Америци?

На предизборном митингу републиканског председничког кандидата Доналда Трампа догодио се нови инцидент, којим је поново доведена у питање његова безбедност

Након што се већ два пута нашао на мети атентатора – први пут у јулу, током митинга у Пенсилванији, и други у септембру на Флориди – живот републиканског председничког кандидата Доналда Трампа прошле ноћи био је угрожен и трећи пут.

Тако је макар деловало након што је на безбедносном контролном пункту у близини његовог предизборног митинга у Коачели, Калифорнија, ухапшен наоружани мушкарац код којег је пронађено ватрено оружје.

Полиција је ухапсила четрдесетдеветогодишњег Вема Милера из Лас Вегаса јер је "незаконито поседовао сачмарицу, напуњен пиштољ и оквир великог капацитета".

Шериф округа Риверсајд Чед Бјанко изјавио је да је хапшењем Милера "можда заустављен још један покушај убиства Доналда Трампа".

Сумњу је подгрејало и саопштење полиције у ком се наводи да је Милеров ауто био "у нереду", као и да је имао лажне регистарске таблице. Из полиције су тврдили да је пронађено и више лажних возачких дозвола и пасоша и више кутија муниције.

Милер је успео да прође један безбедносни пункт на митингу, али не и други, пренео је Си-Би-Ес Њуз.

Међутим, убрзо је постало јасно да је највероватније реч о грешци. Милер је био позван на митинг од стране Републиканске партије у Невади, а према сопственом сведочењу, он је полицајцима пријавио да у гепеку аутомобила има оружје.

Милер је рекао и да подржава Доналда Трампа, те да се, иако није присталица ниједне конкретне политичке партије, залаже за слободу и противи тиранији. Он је за "Фокс њуз диџитал" рекао да никада у животу није пуцао из пиштоља, али да их носи у свом возилу "ради безбедности".

"По свему судећи ово у Коучели је била грешка из претераног опреза полиције, али с обзиром да је један атентатор већ пуцао на Трампа, а да је други покушао, опрез овде није наодмет. Демократе су покушале све могуће трикове да се отарасе Трампа, од судских поступака до стварања атмосфере медијског линча, али ништа им није успело", за РТ Балкан истиче новинар Небојша Малић.

Трампову кампању до сада је пратио читав низ безбедносних инцидената, а осим два покушаја убиства, полиција је крајем септембра наводно пронашла експлозив у аутомобилу у близини места његовог митинга  у месту Насау на Лонг Ајленду.

Малић истиче да демократе не могу да престану са хушкањем и етикетирањем Трампа као "злог фашисте" који представља "претњу по демократију", зато што су сувише дубоко у тој причи, а до избора је остало само три недеље.

Иако је најновији инцидент највероватније представља лажну узбуну, опасност по Трампов живот није нестала. Напротив, она би могла да порасте у недељама непосредно пре саме изборе.

"Избор Џеј Ди Венса за потпредседничког кандидата је помрсио рачуне демократама, јер би он био још јачи кандидат у случају да се Трампу нешто деси. Тако да мислим да се пола демократа моли да се Трампу ништа не деси, док се друга половина нада да ако се и деси, могу да окриве Иран", закључује Малић.

Трампов изборни штаб је крајем септембра добио податке од америчких обавештајних агенција да Иран наводно жели да убије републиканског кандидата, након чега су чланови његовог тима тражили додатни заштиту, која би била упоредива са безбедносним протоколима заштите актуелних председника.

Након другог покушаја атентата на некадашњег председника, он је изјавио да постоје мањкавости у напорима да се он заштити и да је дуго тражио више људи у свом обезбеђењу.