Свет

Ердоган: Срамотно је што УН не може да заштити ни своје особље у Либану

Председник Турске је истакао да Савет безбедности УН само посматра израелска "разбојништва" против мировних снага УН у Либану, називајући то "импотенцијом"
Ердоган: Срамотно је што УН не може да заштити ни своје особље у ЛибануGetty © Mehmet Ali Ozcan/Anadolu

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је забринут за међународни систем јер Уједињене нације (УН) не могу да заштите ни своје особље од израелских напада у Либану, и позвао Савет безбедности да делује против Тел Авива.

Ердоган је на седници кабинета у Анкари истакао да је имиџ Уједињених нација које не могу заштитити ни своје особље нарушен и додао да је то срамотно и забрињавајуће за међународни систем, пренео је ТРТ Балкан.

Он је истакао да Савет безбедности УН само посматра израелска "разбојништва" против мировних снага УН у Либану, називајући то "импотенцијом".

"Искрено и ми се питамо шта Савет безбедности Уједињених нација чека да заустави Израел", казао је Ердоган.

Ердоган је оценио да Израел неће зауставити нападе све док има безусловну подршку Сједињених Америчких Држава и Европе.

Подсетимо, мировне снаге УН у Либану (УНИФИЛ) саопштиле су јуче да су израелски тенкови пробили капију како би ушли на положај мировних снага на либанској страни границе, након што су претходног дана блокирали њихово кретање, што представља флагрантно кршење међународног права и резолуције Савета безбедности 1701.

УНИФИЛ је саопштио у суботу да је повређено пет припадника мировних снага у Либану и оптужио израелске трупе да су "више пута" и "намерно" гађале њихове положаје.

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху позвао је УН да повуче трупе из упоришта и борбених подручја Хезболаха.

image