Свет

Сеул: Северна Кореја разнела саобраћајнице према Јужној Кореји

Јужнокорејске трупе су, као одговор на ово, испалиле хице упозорења
Сеул:  Северна Кореја разнела саобраћајнице према Јужној Кореји© Tanjug/AP/Ahn Young-joon

Након што је обећала да ће прекинути друмски и железнички саобраћај са Јужном Корејом, који је некада био симболи међукорејске сарадње, Северна Кореја је дигла у ваздух делове путева и железничких пруга који је повезују са Јужном Корејом, а налазе се на њеној страни границе, преноси Ројтерс саопштење јужнокорејске војске.

Агенција наводи да ово додатно појачава напетост на Корејском полуострву.

"Неки од северних делова путева и железничких пруга који су веза са југом дигнути су у ваздух", саопштио је Здружени генералштаб војске Јужне Кореје.

Јужнокорејске трупе су, као одговор на ово, испалиле хице упозорења јужно од демаркационе линије која дели две суседне земље, иако експлозије нису изазвале никакву штету на страни границе са Сеулом, наводи се у саопштењу.

Прошле недеље, севернокорејска војска је најавила план да "потпуно одвоји" територију Северне Кореје од Јужне Кореје, наводећи да је обавестила америчку војску о том потезу како би "спречила било какво погрешно тумачење и случајне сукобе", преноси агенција Јонхап.

Јужнокорејска војска је јуче саопштила да је "потпуно спремна" да одговори на упозорење Северне Кореје, после заоштравања тензија између две земље због летова беспилотних летелица изнад Пјонгјанга, након чега је врховни вођа Ким Џонг Ун наредио својим снагама на граници да се припреме за отварање ватре.

Ким Јо Џонг, сестра севернокорејског лидера упозорила је на "ужасну катастрофу" ако јужнокорејске беспилотне летелице поново буду детектоване изнад Пјонгјанга.

image