Тачка преокрета? Израел остаје без ПВО ракета, а Иран прети

Ограничења у снабдевању и интензивна потражња оставили су ИДФ да се ослања на САД да попуне празнине у заштитном штиту

Израел ће ускоро остати без пресретача, док јача противваздушну одбрану како би заштитио земљу од напада Ирана и његових савезника, кажу руководиоци индустрије, бивши војни званичници и аналитичари.

САД су најавиле да ће помоћи да се попуне празнине у заштитном штиту Израела и у недељу су најавиле распоређивање антиракетне батерије Тхаад, уочи очекиваног узвратног удара Израела на Иран који ризикује даљу регионалну ескалацију.

"Питање муниције у Израелу је озбиљно", рекла је за "Фајненшел тајмс" Дејна Строул, бивши високи званичник америчке одбране задужена за Блиски исток.

"Ако Иран одговори на израелски напад (масовним ваздушним нападима), а Хезболах се придружи, израелска противваздушна одбрана ће бити растегнута", рекла је она, додајући да америчке залихе нису неограничене. "САД не могу да наставе да снабдевају Украјину и Израел истим темпом. Долазимо до тачке преокрета."

Боаз Леви, извршни директор компаније "Израел ероспејс индустриз", државне компаније која производи пресретаче "ероу" који се користе за обарање балистичких ракета, рекао је да фирма ради у три смене како би одржала рад производних линија.

"Неке од наших линија раде 24 сата, седам дана у недељи. Наш циљ је да испунимо све своје обавезе", рекао је Леви и додао да време потребно за производњу пројектила пресретача "није питање дана". Иако Израел не открива величину својих залиха, он је додао: "Није тајна да морамо да попунимо залихе".