"Гугл" наручио мале модуларне нуклеарне реакторе за своје центре података

Технолошки гигант потписао је уговор са "Каирос пауером" о изградњи до седам малих реактора како би задовољили своје енергетске потребе

"Гугл" је наручио шест до седам малих модуларних нуклеарних реактора (СМР) од "Каирос пауера", поставши тако прва технолошка компанија која је пустила у рад нове нуклеарне електране да би обезбедила "чисту" струју за своје центре података (који "гутају" исту).

Две компаније саопштиле су да је "Гугл" наручио СМР-ове укупног капацитета 500 МВ, помажући "Каиросу", седмогодишњем стартапу, да стави свој први комерцијални реактор на мрежу до 2030. и додатне реакторе до 2035. године, пише "Фајненшел тајмс".

Споразум је "прекретница за нас у 'Гуглу' на нашем 15-годишњем путу чисте енергије", рекао је Мајкл Терел, виши директор компаније за енергетику и климу.

"Сматрамо да нуклеарна енергија може да игра важну улогу у томе да нам помогне да испунимо нашу потражњу и да нам помогне да испунимо своју потражњу чисто и нон-стоп", рекао је он.

Две компаније су одбиле да коментаришу вредност споразума или да ли ће "Гугл" унапред финансирати изградњу СМР-а или ће једноставно платити струју када буду изграђени.

Прошлог месеца, "Мајкрософт" је најавио да ће се обавезати да ће купити 20 година снабдевања електричном енергијом из америчке нуклеарне електране "Три мајл ајленд" ако компанија "Констелејшн енерџи" поново покрене локацију.

Технолошке компаније су све више заинтересоване за нуклеарну енергију као средњорочно решење за обезбеђивање нискоугљеничне струје како би се задовољиле енергетске потребе својих центара података.

"Гуглов" уговор са "Каиросом" је први у којем технолошка компанија помаже у пуштању у рад изградње нуклеарне електране. САД су ставиле само три реактора на мрежу у последњих 20 година.