Свет

Поглед из Африке: БРИКС банка представља праведнији систем од ММФ-а

Ванредни професор са Универзитета у Зимбабвеу говорио је за РТ о Новој развојној банци
Поглед из Африке: БРИКС банка представља праведнији систем од ММФ-аGetty © NurPhoto / Contributor

Нова развојна банка БРИКС-а (НДБ) пружа флексибилније услове и бољу подршку од Међународног монетарног фонда (ММФ), каже ванредни професор Универзитета у Зимбабвеу Кудзаи Доминик Чивенга.

Чивенга је рекао да је НДБ дизајниран да обезбеди "праведнији систем" за земље чланице и друге земље у развоју.

Док је ММФ првобитно основан да би помогао земљама у развоју, многе земље, укључујући Зимбабве, нашле су се у дужничком ропству са високим каматним стопама и неповољним условима задуживања, навео је он у разговору за РТ.

НДБ би, верује Чивенга, могла да пружи правичнију финансијску подршку и послужи као "дашак свежег ваздуха" за земље које траже алтернативе традиционалним глобалним финансијским институцијама. "То је политика отворених врата која је отворена за друге земље", додао је он.

НДБ су 2015. године основале земље БРИКС-а – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – да би мобилисале ресурсе за инфраструктурне пројекте и пројекте одрживог развоја у блоку и другим тржиштима у развоју.

У оквиру своје експанзије, банка је примила Бангладеш, Египат, Уједињене Арапске Емирате и Уругвај као нове чланове 2021. У септембру 2023, Алжир је такође добио чланство.

image