Британске снаге десетковане: Први пут од Наполеона, војника има мање од 70.000

Бројка - гледана у контексту сукоба у свету - представља губитак од 5.000 војника за две године и 10.000 за пет година

Очекује се да ће британска војска следеће године имати мање од 70.000 обучених војника, потврдио је министар одбране, што је ново дно за већ разређене Оружане снаге Британије.

Бројка - гледана у контексту сукоба у свету - представља губитак од 5.000 војника за две године и 10.000 за пет година.

Војске широм Европе се смањују, али изгледа да Велика Британија губи војнике брже од својих савезника, пише "Дејли мејл".

Министар одбране Џон Хили рекао је да је "стварно љут" због тога што је претходна влада дигла руке од државне одбране. Говорећи у Доњем дому парламента, он је навео "црне рупе од више милијарди фунти у одбрамбеним плановима, морал у служби на рекордно ниском нивоу и број војника који ће следеће године пасти испод 70.000".

Последњих година, оружане снаге су губиле војнике невиђеном брзином и то спонтано, а не планирано. После Хладног рата, постепено смањење броја је било планирано и вођено. Када је 2015. године циљна величина војске била постављена на 82.000, очекивало се да ће то бити релативно оствариво.

Међутим, овај циљ никада није испуњен и до јануара 2021. оружане снаге имале су само 76.300 обучених војника.

Два месеца касније, Министарство одбране објавило је, на свеопшти ужас, да ће војска бити смањена на 72.500 до 2025. године као мера уштеде.

Истовремено, војска никако није успевала да испуни циљеве регрутације, а све већи број обучених војника је одлазио због ниских плата и лошег смештаја.

У августу ове године, нова влада је најавила повећање плата војницима за шест одсто, што је највеће повећање плата за две деценије.

За неуспех у регрутовању војника окривљује се партнерство Министарства одбране са одбрамбеном компанијом "Капита".

Наиме, раније ове године испоставило се да је војска УК изгубила невероватних 70 одсто потенцијалних регрута због кашњења у процесу регрутовања. Неки кандидати такође били одбијени због нејасних и често небитних медицинских питања.

Када се подвуче црта, данашња британска војска је најмања од Наполеоновог доба.