Израелски план "предајте се или гладујте" претња за скоро пола милиона Палестинаца

Према стратегији "предаја или гладовање", коју је недавно представила израелским властима група пензионисаних генерала, Палестинцима ће бити дато недељу дана да напусте северну трећину енклаве, укључујући град Газу, пре него што буде проглашена за затворену војну зону

Контроверзни израелски план да потпуно блокира испоруку хуманитарне помоћи северном Појасу Газе, у новом покушају да повећа притисак на палестински покрет Хамас, изазвао је критике његових савезника, УН и хуманитарних организација.

Према стратегији "предаја или гладовање", коју је недавно представила израелским властима група пензионисаних генерала, Палестинцима ће бити дато недељу дана да напусте северну трећину енклаве, укључујући град Газу, пре него што буде проглашена за затворену војну зону.

Цивили који не желе или нису у могућности да напусте то подручје не само да ће бити лишени хране, воде и лекова, већ ће се сматрати борцима и могу да их убију израелске трупе.

Наиме, у тој области живи око 400.000 палестинских држављана.

Министар одбране САД Лојд Остин изразио је забринутост свом израелском колеги Јоаву Галанту, због тешке хуманитарне ситуације у северној Гази и нагласио да се морају предузети хитни кораци за њено решавање.

Са своје стране, портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је да је Вашингтон против сваког плана који укључује директну окупацију Газе.

Очекује се да ће Израел задржати контролу над северним Појасом Газе на неодређено време како би успоставио нову администрацију без Хамаса, поделивши палестинску енклаву на два дела.

План се појавио након што је Хамас показао велику снагу, лансирајући ракете према Тел Авиву и прегруписавши се у областима након што су се израелске трупе повукле, покрећући поновљене офанзиве, пренео је АП.

Готово пола милиона цивила у опасности

У међувремену, хуманитарни координатор УН, Муханад Хади, осудио је ти што су цивили на северу палестинске енклаве изоловани од залиха и услуга неопходних за њихов опстанак.

"Притисак на више од 400.000 људи, који су остали у северној Гази да напусте територију и крену на југ, све је већи. Током протекле две недеље, више од 50.000 људи је расељено из области Џабалије  док су остали заробљени у својим домовима усред појачаног гранатирања и борби", указао је Хади.

С тим у вези, групе за људска права осуђују да би израелски план могао да изазове смрт цивила од изгладњивања и да је у супротности са међународним правом, које забрањује употребу хране као оружја и присилно премештање.

Коалиција израелских невладиних организација у понедељак је позвала међународну заједницу да реагује, напомињући да "постоје алармантни знаци да израелска војска почиње тихо да спроводи свој план".

"Државе имају обавезу да спрече злочине изгладњивања и присилног премештања", истакли су.