Најмање 50 Палестинаца убијено у данашњим израелским нападима у Гази

Чини да израелска војска потпуно одваја север Газе од остатка Појаса Газе, саопштила је канцеларија УН за људска права

У израелским војним нападима широм Појаса Газе убијено је најмање 50 Палестинаца, а ИДФ је појачао притисак око избегличког кампа Џабалија на северу енклаве.

Палестински здравствени званичници су објавили да је најмање 17 људи погинуло у израелској нападу у близини Ал-Фалуџе у Џабалији, највећем од осам избегличких кампова у Гази, док је још 10 убијено у Бани Сухаили у источном делу града Кан Јуниса на југу енклаве, преноси Ројтерс.

Раније данас, у израелском ваздушном удару на Сабру, предграђе Газе, уништене су три куће, а локална служба хитне помоћи саопштила је да су извучена два тела на месту експлозије и да се наставља трагање за 12 особа које су, како се верује, биле у кућама у време напада.

Још осам особа убијено је када је погођена кућа у кампу Нусеират у централној Гази, а министарство здравља у Гази саопштило је раније данас да је један лекар погинуо када је покушао да помогне рањеним људима у израелским нападима у Ал-Фалуџи у Џабалији.

Такође је неколико медицинара рањено када су се њихова кола хитне помоћи нашла под израелским нападом у северном и јужном појасу Газе.

Мештани Џабалије рекли су да су израелске снаге у последњих 10 дана уништиле десетине кућа.

Канцеларија УН за људска права саопштила је данас да се чини да израелска војска "потпуно одваја Север Газе од остатка Појаса Газе."

"Усред интензивних сукоба и наређења о евакуацији у северној Гази, породице се суочавају са незамисливим страхом, губитком вољених, конфузијом и исцрпљеношћу. Људи морају имати могућност да безбедно побегну, без додатне опасности", наводи се у саопштењу Адриана Цимермана, шеф подделегације Међународног комитета Црвеног крста (ИЦРЦ) у Гази.