Мадуро оптужио Маска да је потрошио милијарду долара на његово рушење са власти

Председник Венецуеле и познати амерички милијардер у више наврата су разменили тешке након председничких избора у тој латиноамеричкој држави

Председник Венецуеле Николас Мадуро оптужио је америчког милијардера Илона Маска да је "уложио" најмање милијарду долара у подстицање насиља у тој јужноамеричкој земљи, након председничких избора раније ове године.

Национална изборна комисија је Мадура прогласила за победника на изборима одржаним 28. јула 2024, иако су америчке власти тврдиле да су избори покрадени, односно да је победио опозициони кандидат Едмундо Гонзалес.

Мадуро је током јучерашњег телевизијског обраћања рекао да "има директна сазнања" да је Маск – са којим је у јавности у више наврата разменио тешке речи – потрошио "немање милијарду долара" како би организовао "фашистички државни удар" и "подстакао насиље током изборног процеса у Венецуели".

Лидер Венецуеле је именовао своју политичку противницу, опозициону политичарку Марију Корину Мачадо, као дистрибутера наводног новца намењеног за "фашистичке" групе, тврдећи да иза покушаја његовог свргавања заправо стоји америчка влада.

Маск је Мадура оптужио за "велику изборну превару", док је венецуелански председник прогласио милијардера рођеног у Јужној Африци својим "главним непријатељем" који "контролише виртуелну стварност" коју стварају друштвене мреже.

Њих двојица су се договорили да своје несугласице измире у борби, до које ипак није дошло. Маск је такође запретио да ће "спржити" Мадурове чувене бркове "из свемира" као одговор на претњу председника Венецуеле да ће суспендовати његову друштвену мрежу Икс.

САД већ годинама воде политику вршење економског и политичког притиска на Венецуелу, у покушају да изазову промену власти у тој земљи. Вашингтон и друге западне престонице су годинама признавале опозиционог политичара Хуана Гваида, а не Мадура као председника Венецуеле.

Маск је и раније подржавао промене власти у појединим државама у циљу остваривања својих пословних интереса интереса. Он се 2020. нашао на удару оптужби да је Вашингтон спровео државни удар у Боливији како би његова компанија "Тесла" имала неометан приступ резервама литијума у тој земљи.