Пентагон: У Израел почеле да стижу компоненте за напредни противракетни систем ТХААД

Портпарол Пентагона Пат Рајдер рекао је да је слање система ТХААД Израелу део ширих напора које је уложила америчка војска последњих месеци да би пружила подршку одбрани Израела и заштитила Американце од напада Ирана и проиранских оружаних група

Пентагон је саопштио данас да су у понедељак почеле да стижу у Израел компоненте за напредни амерички противракетни систем ТХААД (Terminal High Altitude Area Defense) који ће бити у потпуности оперативан у блиској будућности.

"Током наредних дана додатно америчко војно особље и компоненте батерије ТХААД наставиће да стижу у Израел", рекао је портпарол Пентагона генерал-мајор Пат Рајдер.

Он је навео да због безбедности операције не може да открије када ће тачно батерија бити потпуно оперативна, пренео је Ројтерс.

Пентагон је саопштио у понедељак да ће САД у Израел послати напредни противракетни систем и америчке трупе које ће њиме управљати, у циљу јачања израелске противваздушне одбране након ракетних напада Ирана.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да шаље систем за одбрану Израела, док је Рајдер рекао да би распоређивање противракетног система ТХААД требало да ојача израелски систем противваздушне одбране.

Истакао је да је слање система ТХААД Израелу део ширих напора које је уложила америчка војска последњих месеци да би пружила подршку одбрани Израела и заштитила Американце од напада Ирана и проиранских оружаних група.

Ирански министар спољних послова Абас Аракчи упозорио је у понедељак да САД стављају животе својих трупа у опасност када их распоређују да управљају америчким антиракетним системима у Израелу.

"Иран нема црвене линије у одбрани свог народа и интереса", написао је Аракчи на платформи Икс.

Иран је у априлу лансирао ракете и дронове на Израел, а 1. октобра испалио је више од 180 пројектила на Израел усред ескалације сукоба Тел Авива са либанском милитантном групом Хезболах, који подржава Иран.

Украјина је крајем 2023. године тражила од САД, између осталог, и противракетни систем ТХААД, али до сада Кијев није добио те системе.