Вашингтон прети Израелу: Захтевају бољу ситуацију у Гази

Количина хуманитарне помоћи која је стигла до становника палестинске енклаве у септембру била је мања него у било ком месецу у протеклих годину дана

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и шеф Пентагона Лојд Остин затражили су од Израела да побољша хуманитарну ситуацију у Гази у року од 30 дана или ризикује да изгуби америчку војну помоћ и суочи се с могућим правним поступком, јавља Си-Ен-Ен.

У писму двојице званичника се наводи да су САД дубоко забринуте због тренутне ситуације и траже "хитне и трајне акције (израелске) владе овог месеца како би се преокренуо тренутни ток".

Напомиње се да је количина хуманитарне помоћи која је ушла у Газу током овог пролећа опала за више од 50 одсто, док је количина испоручена у септембру "била мања него у било ком месецу у протеклих годину дана".

Додаје се да су званичници "посебно забринути због недавних акција израелске владе", а које између осталог укључују "заустављање комерцијалног увоза", "ускраћивање или ометање скоро 90 одсто хуманитарних токова између северне и јужне Газе" у септембру, и увођење нових и детаљнијих провера "за хуманитарно особље и помоћ", који "заједно са повећаним безакоњем и пљачком" доприносе "убрзаном погоршању услова у Гази".

До објављивања писма долази у тренутку када је Пентагон почео са испорукама компоненти за напредни амерички противракетни систем ТХААД (Terminal High Altitude Area Defense) Израелу, у циљу јачања израелске противваздушне одбране након ракетних напада Ирана. Како је раније најављено, овим системима ће руковати америчке трупе.