Нова правила запошљавања у ЕК: Само ће Фон дер Лајен имати 12 чланова кабинета

Сви шефови кабинета ће, по први пут, морати да прођу процес безбедносне провере коју спроводи нека од земаља чланица ЕУ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поставила је нова правила за запошљавање чланова тимова будућих комесара, која имају за циљ да осигурају разноликост у погледу националности, пола и хијерархијског положаја у кабинетима свих 27 комесара, преноси "Политико" позивајући се на документ из њеног кабинета.

Сваки комесар ће у свом кабинету, као што је био случај и 2019. године, морати да има једнак број мушкараца и жена.

Фон дер Лајен ће и даље имати 12 високо позиционираних чланова кабинета, док ће Каја Калас, која је именована за високу представницу ЕУ за спољне послове и безбедносну политику и још пет извршних потпредседника Комисије имати девет, а преосталих 20 комесара по шест високо позиционираних чланова кабинета.

Сви шефови кабинета ће, по први пут, морати да прођу процес безбедносне провере коју спроводи нека од земаља чланица ЕУ.

Као и 2019. године, када је актуелна Европска комисија преузела дужност, мора да постоји најмање пет различитих националности у кабинетима Фон дер Лајен, Калас и пет извршних потпредседника, док кабинети осталих комесара морају укључивати три различите националности.

Уведено је и ново правило које налаже да максимално два члана кабинета могу да буду из исте земље из које долази и комесар.

Фон дер Лајен, додаје "Политико", жели да избегне ситуације у којима комесари запошљавају искључиво особље из својих земаља.

Комесари се ослањају на своје кабинете како би спроводили своје агенде у Бриселу.

Ово је прва промена правила запошљавања од када је Фон дер Лајен преузела функцију председнице Комисије 2019. године.