Свет

Чешка враћа амбасадора у Русију

Дипломатски односи Прага и Москве погоршали су се 2021, када су чешке обавештајне службе потврдиле наводну умешаност Русије у серију експлозија у чешким складиштима муниције у Врбетицама 2014.
Чешка враћа амбасадора у РусијуGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Чешка ће вратити амбасадора у Москву у наредних неколико месеци, саопштено је данас из Министарства спољних послова те земље.

Како је пренео "Политико", Чешка ће вратити амбасадора у Русију након паузе од неколико година.

Дипломатски односи Прага и Москве погоршали су се 2021. године, када су чешке обавештајне службе оптужиле Русију за наводну умешаност у серију експлозија у чешким складиштима муниције у Врбетицама 2014. године, када су две земље смањиле број дипломата у амбасадама.

Бивши чешки амбасадор у Москви, Витезслав Пивонка, који је ту улогу обављао из Прага од 2022. године, опозван је у мају.

"Кључне земље које су стратешки савезници Чешке, као што су Велика Британија, Француска, Немачка, Пољска и Велика Британија - имају амбасадоре у Русији. Амбасадору желим пуно снаге у овој изазовној мисији да унапреди чешке интересе", рекао је чешки министар спољних послова Јан Липавски у саопштењу.

Искусног дипломату Даниела Коштовала, који је и бивши заменик министра одбране, Русија је већ одобрила, и он ће почети своју мисију почетком наредне године.

image