Макрон: Нетанјаху да се придржава одлука УН, тела које је створило Израел

Француски председник је потврдио посвећеност Француске мировним снагама УН у Либану (УНИФИЛ) и поновио "огорчење због неоправданог напада на мировне снаге"

Француски председник Емануел Макрон је поручио да израелски премијер Бенјамин Нетанјаху мора да се придржава одлука УН и не сме да заборави да је његова држава настала одлуком тог међународног тела.

Макронове примедбе се односе на гласање Генералне скупштине Уједињених нација у новембру 1947. о плану да се Палестина подели на јеврејску и арапску државу, преноси "Фигаро".

Раније данас, Макрон је телефоном разговарао са председником Представничког дома Либана Набихом Беријем, након чега је поручио да је неопходно успоставити прекид ватре у Либану, а да Хезболах мора одмах да заустави нападе на Израел.

Макрон је такође потврдио посвећеност Француске мировним снагама УН у Либану (УНИФИЛ) и поновио "огорчење због неоправданог напада на мировне снаге".

УНИФИЛ је саопштио раније данас да је у протеклих 48 сати повређено пет припадника мировних снага у Либану и оптужио израелске трупе да су "више пута" и "намерно" гађале њихове положаје.