Свет

УН: Израел наредио евакуацију четвртине Либана

Либанске власти кажу да је више од милион људи побегло од почетка израелске копнене офанзиве, а око 2.000 погинуло
УН: Израел наредио евакуацију четвртине ЛибанаGetty © NurPhoto / Contributor

Израелска војска наредила је људима који живе у више од четвртине Либана да беже, према прорачунима УН, док борба јеврејске државе са Хезболахом прети да прогута ту медитеранску земљу.

Агенција Уједињених нација за избеглице УНХЦР дала је процену, дан након што су израелске одбрамбене снаге упозориле цивиле да испразне још 18 села у јужном Либану, наводи "Фајненшел тајмс".

Више од милион људи напустило је своје домове у Либану за мање од месец дана, у земљи од само око 5 милиона становника са копненом масом мањом од америчке државе Конектикат.

У међувремену, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) позвале су становнике јужних предграђа либанске престонице Бејрута да се хитно евакуишу, јавио је АФП.

Израелска војска је наредила становницима да напусте део јужног Бејрута, што је упозорење које обично претходи нападима на циљану област либанске престонице, наводи се у извештају и додаје да се у зони налога за евакуацију налазе објекти повезани са Хезболахом које ће ИДФ ускоро напасти.

Израелске снаге започеле су копнену офанзиву на југу Либана пре две недеље, у својој четвртој инвазији на земљу за мање од пет деценија. Већ су уништили велике делове густо насељеног јужног предграђа Бејрута где је Хезболах имао своје седиште, и убили многе главне команданте у ваздушним нападима, укључујући бившег вођу Хасана Насрала.

Више од 2.000 људи већ је страдало у израелској офанзиви покренутој како би се створили услови за повратак 60.000 становника севера који су евакуисани због гранатирања које је Хезболах покренуо пре годину дана у знак подршке палестинском покрету Хамас, подсећају РИА Новости.

Рема Јамус Имсеис, директорка УНХЦР-а за Блиски исток, рекла је новинарима у Женеви да је "преко 25 одсто (Либана) под директном израелском наредбом за војну евакуацију".

"Људи слушају ове позиве да се евакуишу и беже без ичега", додала је она, рекавши да је 80 одсто склоништа која је отворила либанска влада – углавном у школама – сада попуњено.

image