Свет

Сијарто: Циљ групе "Пријатељи мира" је да покаже да је већина земаља за мир (ВИДЕО)

Надамо се да ће група бити велика, јака и да ће се чути глас мира, поручио је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Циљ групе "Пријатељи мира" је да покаже да је већина земаља за мир (ВИДЕО)© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Сврха стварања групе земаља "Пријатељи мира" са Глобалног југа за решавање сукоба у Украјини је да се покаже да је светска већина за окончање сукоба, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Циљ свега овога је да покажемо свету да је већина земаља за мир. Надамо се да ће група 'Пријатељи мира' бити велика, да ће бити јака и да ће се чути глас мира. Онда ће се, надамо се, након жељеног исхода америчких председничких избора, цела атмосфера променити. И тада ће уместо војног преовладати приступ који је оријентисан на мир", казао је Сијарто у интервјуу за РИА Новости.

Према његовим речима, мировна иницијатива мађарског премијера Виктора Орбана о Украјини се наставља, те мађарски представници "на свим платформама, форумима, било у Европском савету, Савету министара спољних послова, Самиту премијера, у УН, ОЕБС-у или НАТО-у, износе свој став о потреби мирног решавања сукоба".

Раније је објављено да Кина, Бразил и друге истомишљенице земаља Глобалног југа намеравају да створе отворену платформу "Пријатељи света" за решавање украјинске кризе. 

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је раније да је група земаља "Пријатељи мира" Глобалног југа за решавање сукоба у Украјини створена на иницијативу Мађара и да је резултат његове мировне мисије.

Он је навео да се гради велика и јака међународна група која врши притисак, као и да Будимпешта може да покрене, али да је на "великим играчима" да ствар приведу крају.

image