Аустријски министар спољних послова: УНИФИЛ нема намеру да се повуче из Либана

Израел има право да се брани од Хезболаха, али чак и ненамерни напади на мировне положаје представљају кршење међународног права, оценио је Александер Шаленберг

Земље које доприносе мировним снагама УН у Либану (УНИФИЛ) немају намеру да се повуку са југа те земље, упркос позивима Израела да то учине, изјавио је аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг.

Шаленберг, чија земља има око 160 војника у УНИФИЛ-у, рекао је за Ројтерс у Бриселу да "није било расправе о повлачењу".

"Они су ту да остану, али безбедност наших трупа је најважнија. Сви морају да буду безбедни", истакао је он.

Према његовим речима, Израел има право да се брани од Хезболаха, али чак и ненамерни напади на мировне положаје представљају кршење међународног права.

Шаленберг је, дискутујући о тој теми међу министрима спољних послова ЕУ и у понедељак рекао да европске земље не намеравају да повуку своје трупе нити да оду из Либана.

Европски званичници су саопштили да чланови ЕУ данас планирају да одрже видео-конференцију о свом тренутном положају и улози мисије када је реч о трупама, опреми и ангажовању.

Откако је 1. октобра почела израелска копнена операција против милитаната Хезболаха, положаји УНИФИЛ-а више пута су се нашли под ватром, а два израелска тенка пробила су капије једне од њених база, док је пет припадника мировних снага повређено, рекли су из УН.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху позвао је у недељу УН да повуче УНИФИЛ "из упоришта Хезболаха и из зона борбених дејстава", а израелски званичници су саопштили да њихове снаге нису намерно гађале УНИФИЛ-а.

Израел тврди да Хезболах користи положаје мировних снага као покриће за нападе и да Израел има право да одговори.