Свет

Камала Харис у медијској офанзиви: Очајнички покушај да преокрене ситуацију уочи избора

Потпредседница САД заостаје у анкетама
Камала Харис у медијској офанзиви: Очајнички покушај да преокрене ситуацију уочи избораGetty © Michael M. Santiago / Staff

Кандидаткиња демократа Камала Харис користи медијску офанзиву да директно позове црне бираче и друге групе да гласају за њу, а не Доналда Трампа, на изборима 5. новембра.

Медијски наступи су коцка за Харисову, нарочито после дебакла са монтираним разговором за Си-Би-Ес, али и нужно зло будући да све више високих званичника Демократске странке наводи да "губи замах" против Трампа.

"Овај напор је усмерен на људе који нису одлучили да гласају", рекао је Мет Бенет из демократског истраживачког центра "Трећи пут". "То је дефинитивно ризично, али је преузимање ризика важно у овој фази", наводи Бенет.

Харисова, коју критикују због усиљених наступа на којима се види да је вежбала и увежбавала сценарије, објаснила је то овако: "Ову трку ће одлучити маргина грешке. Победићу, али ће бити тесно... и зато морам да зарадим сваки глас."

Због тога је обећала помоћ посебно Афроамериканцима, као и већу подршку малим предузећима и првим купцима куће. Такође, поновила је свој план да декриминализује марихуану и рекла да "нема сумње" да треба проучити позиве на репарације за потомке робова.

Свега три недеље пре избора, Харисова нема баш много прилика да "уздрма" председничку трку, посебно пошто је Трамп одбио позиве за другу дебату са њом.

"Без икаквих важних наступа, Харисова кампања мора да привуче пажњу бирача који се не баве политичким вестима", објаснио је бивши саветник председника Барака Обаме, Ден Фајфер.

Анкета "Фајненшел тајмса" показује да Харисова нема никакву предност над Трампом у колебљивим државама, док је анкета "Ен-би-Си њуза" показала да је њена популарност опала у последњих месец дана.

"Чини се да ситуација постаје све гора за Камалу Харис и боља за Доналда Трампа", написао је нестраначки аналитичар Кајл Кондик из Центра за политику Универзитета Вирџиније.

Анкета је такође показала да се Трамп боље котира од Харисове када је реч о економији и имигрантима – темама које Харисова покушава да искористи да привуче неопредељене.

image