Зеленски представио свој "план победе": Захтеви Украјине у пет тачака

Кијев предлаже Вашингтону, Европској унији и другим заинтересованим партнерима да закључе споразум о заштити кључних ресурса на украјинској територији и да у земљи распореде "ненуклеарни пакет одвраћања"

Владимир Зеленски представио је Врховној ради такозвани "план победе", преноси Страна.уа, напомињући да план укључује пет тачака, а да прва подразумева позивање Украјине у НАТО чак и пре краја сукоба с Русијом.

Друга тачка се односи на укидање ограничења за нападе на Руску Федерацију и наставак "операција" на њеној територији, а ту су укључени и захтеви да се прошире могућности коришћења дронова и пројектила Оружаних снага Украјине.

Осим тога, ту се наводи и да се Украјини омогући приступ обавештајним подацима партнера, као и да се "заједно са партнерима порази руска авијација".

У трећој тачки Кијев предлаже Вашингтону, ЕУ и другим заинтересованим партнерима да закључе споразум о заштити критичних ресурса на украјинској територији и да у тој земљи распореде "ненуклеарни пакет одвраћања".

"Украјина предлаже да се на свом тлу постави свеобухватан ненуклеарни пакет стратешког одвраћања, који ће бити довољан да заштити Украјину од било какве војне претње из Русије", казао је Зеленски.

Међутим, Зеленски није појаснио шта тачно, према његовом мишљењу, треба да буде укључено у тај "пакет одвраћања".

Као четврто, Зеленски је навео да Кијев захтева јачање антируских санкција и развој стратешког и економског потенцијала Украјине.

Коначно, у петој тачки "плана победе" се наводи да се по окончању сукоба искористи искуство украјинске војске за јачање одбране НАТО-а, као и да украјинска војска може да замени амерички контингент у Европи.

Зеленски је током свог говора истакао да друга, трећа и четврта тачка плана имају тајне одредбе, које нису јавно објављене, али су достављене украјинским партнерима на увид.

Посланик Врховне раде Алексеј Гончаренко оценио је да такозвани "план победе" Зеленског "није реалан".

Војни експерт, бивши официр америчке војске Станислав Крапивник рекао је раније "план победе" Зеленског уклапа у само једну реч – "дај".

Истовремено је оценио да Пентагон не жури да задовољи амбиције украјинског лидера.