Илон политичар лоше утиче на Маска бизнисмена

Политички ангажман власника "Тесле" и "Спејс Икса" негативно утиче на његово пословање

Ако се игноришу политичке вести и извештаји са Волстрита, Илон Маск је имао невероватну недељу.

Његова компанија "Спејс Икс"с направила је инжењерско чудо протеклог викенда када је лансирала највећу, најмоћнију ракету на свету. Подвиг је био јединствен у историји свемирских летова и прописно је импресионирао и владине званичнике и стручњаке за ваздухопловство.

Само неколико дана пре тога, "Тесла" је показао свој прототип за робо-такси који је Маск обећавао годинама и представио групу роботских забављача-бармена за које је предвидео да ће бити "највећи производ икада било које врсте". Елегантни, футуристички дизајн аутомобила и вратоломије хуманоидних робота одушевили су друштвене мреже.

Са друге стране, Масков политички ангажман – у виду подршке Доналду Трампу и критиковања администрације због неадекватног одговора на урагане Хелена и Милтон, наишао је на осуде.

Како наводи "Политико", све је теже одвојити Маска бизнисмена од Маска, политичке личности. И то би сада могло да га кошта.

Наиме, Обалска комисија Калифорније одбацила је планове који би омогућили "Спејс Иксу" да чешће лансира ракете из ваздухопловне базе "Ванденберг", а као разлог су навели његове политичке коментаре на Иксу.

Лансирање "Старшипа" умало није било одложено због Маскових сукоба са Федералном администрацијом за ваздухопловство.

Маскова непромишљеност у јавној сфери не мора нужно да му штети – барем за сада.

Џери Мекгин, стручњак за владине уговоре на Универзитету Џорџ Мејсон, рекао је да владини званичници који купују услуге од "Спејс Икса" "не гледају на његову врсту твитова или било шта друго ... они су фокусирани на своје ствари, своје ракете, њихове могућности лансирања и како 'Спејс Икс' може то да испуни или не."

И на изузетно дуги рок, Маск има неке циљеве који превазилазе политику, попут пребацивања људи са Земље на друге планете и огромне амбиције за "Старшип" који би на крају требало да врати америчке астронауте на Месец (који је заједнички приоритет за обе председничке кампање.)

Те мисије ван планете би се покренуле са источне обале, или можда из Тексаса, и не очекује се да ће на њих утицати његови постови.

Али, краткорочно гледано, чини се да је његов интерес за избор Трампа засенио неке од тих приоритета. А, оно што би додатно требало да га брине је Волстрит. Наиме, робо-такси, колико год да је кул, није импресионирао инвеститоре.

Акције "Тесле" су пале, изгубивши 68 милијарди долара на вредности скоро преко ноћи. То може да представља проблем и за "Спејс Икс".

"Оно што није јасно је колико су му заиста дубоки џепови у овом тренутку, и да ли је могуће натерати га ради поуздано пре него што новац нестане", рекао је Џонатан Мекдауел, астроном и астрофизичар из Харвард-Смитсонијан центра за астрофизику.