Свет

Ништа без Асада: ЕУ неопходан "озлоглашени" сиријски председник

Сирија је слон у просторији док лидери ЕУ говоре о миграцијама
Ништа без Асада: ЕУ неопходан "озлоглашени" сиријски председникGetty © ATPImages / Contributor

Земље Европске уније, на челу са Италијом, настоје да нормализују везе са Сиријом како би олакшале депортације миграната.

"Неопходно је ревидирати Стратегију Европске уније за Сирију и радити са свим актерима, како би се створили услови да се сиријске избеглице врате у своју домовину на добровољан, безбедан и одржив начин", поручила је италијанска премијерка Ђорђа Мелони уочи састанка лидера ЕУ.

Башар ел Асад постао је проказан у ЕУ после протеста 2011. и оптужби (недоказаних и врло могуће неистинитих) да је његова влада користила хемијско оружје против сопственог народа током грађанског рата који је потом избио.

ЕУ је прекинула дипломатске односе са земљом 2011. Асадова влада је остала, грађански рат је стао, а сиријски председник се суочио са скоро потпуном глобалном изолацијом.

Мелони сада планира да унапреди односе са Дамаском током састанка 27 лидера ЕУ у четвртак у Бриселу, рекле су "Политику" ЕУ дипломате.

Покушај нормализације односа са Сиријом и њеним председником долази након пораста подршке десничарским странкама након европских избора у јуну, пре свега у Француској и Немачкој.

Један дипломата ЕУ рекао је израелске копнене операције у Либану дале замах настојању да се депортују сиријски мигранти. Скоро 200.000 Сиријаца и Либанаца побегло је у Сирију од почетка октобра, према подацима Уједињених нација. У Европу је у последњих 10 година стигло више од милион сиријских избеглица и тражилаца азила, према подацима Агенције УН за избеглице за 2021.

"Ситуација на Блиском истоку је потпуно променила дискусију", рекао је дипломата ЕУ, мислећи на актуелни рат у Либану.

Званичници нису још увек утврдили како би се могло да дође до нормализације односа са Асадом. "Не постоји нико ко каже: позваћемо Асада", рекао је један званичник ЕУ. "Нико се не усуђује да то покрене, али то је скривена сугестија неких."

У јулу је седам земаља ЕУ (Аустрија, Италија, Чешка Република, Словачка, Словенија, Грчка, Хрватска и Кипар) позвало високог представника ЕУ за спољну политику да преиспита стратегију ЕУ за Сирију. Циљ је, како су рекли, побољшање хуманитарне ситуације у Сирији, као и помоћ повратку миграната у одређене регионе земље.

Други, на челу са Холандијом, нису били одушевљени том идејом. Сада, притиснути мигрантима и успоном деснице којој је доста истих, бриселски званичници ипак разматрају сарадњу са "озлоглашеним" Асадом.

image