Британска војска верује да је Украјина на рубу пораза

Ова оцена долази директно од "високо позиционираног официра британске војске", рекао је анонимни војни извор

Британска војска интерно има веома суморна очекивања за исход украјинског сукоба и сматра да је Кијев на ивици пораза, тврди британски лист "Дејли експрес".

Владимир Зеленски је у протеклом месецу промовисао свој "план победе" пред западним лидерима, а данас га је представио украјинским посланицима и широј јавности.

Као један од кључних добављача оружја Украјини, Британија је јавно подржала трвдоглаву позицију Кијева у сукобу са Русијом. Међутим, приватне процене британских генерала говоре да је ситуација лоша за Украјину, рекао је војни извор на који се позива "Дејли експрес".

"Разговарао сам са високо позиционираним официром британске војске. Рекао ми је да је Украјина на ивици да изгуби рат против Русије. Веома је озбиљно", рекао је анонимни извор за британски лист.

Зеленски је обавестио лидере кључних западних савезника о детаљима "плана победе", почев од председника САД Џозефа Бајдена крајем септембра и британског премијера Кира Стармера прошле недеље. Шеф британске владе је рекао да је "веома важно да можемо да покажемо нашу сталну посвећеност подржавању Украјине".

Између осталог, Кијев је тражио дозволу да користи британске ракете дугог домета "сторм шедоу" за ударе дубоко по руској територији.

Руски председник Владимир Путин упозорио је да ће Москва третирати украјинске ударе оружјем дугог домета које су обезбедиле западне државе као нападе који долазе директно из тих западних држава, и да ће одговорити адекватном мером.

Зеленски се надао да ће свој план промовисати на скупу донатора у Немачкој прошле недеље, али је догађај одложен након што је Бајден отказао своје учешће како би се позабавио с последицама смртоносног урагана Милтон у САД.

Са друге стране, руске снаге су оствариле значајан напредак на бојном пољу у последњих неколико месеци, посебно од августа, када је Украјина послала неке од својих најискуснијих и најбоље опремљених трупа у Курску област.